Stratosfeerballon & Çavaria Awards

Stratosfeerballon

In het kader van STEM ontwierpen leerlingen en collega’s van ASO en TSO/BSO een zogenaamde stratosfeerballon. De heliumballon met daaraan een in een isomodoos verpakte module werd vandaag de stratosfeer ingestuurd. Tijdens zijn vlucht zou de module parameters als hoogte, luchtdruk en temperatuur registreren. In het kader van de lessen biologie werden ook drie petrischaaltjes met verse gist mee de lucht ingestuurd. Aan de hand hiervan kan de impact van hoogte, temperatuur en luchtdruk op deze stof onderzocht worden. De ballon ging deze voormiddag de lucht in en steeg met een snelheid van zo’n vier meter per seconde richting stratosfeer. Op een hoogte van zo’n 30 kilometer knapte – zoals gepland –

de ballon en landde de module met behulp van een kleine parachute in een weide in het Duitse Dortmund. Dit weekend zullen enkele collega’s de module gaan ophalen in Dortmund en kan het analyseren van de data beginnen. Een meer dan mooie toepassing van de theorie in de praktijk!

Çavaria Awards

Nadat de GSA (Gay Straight Alliance) van onze school enkele weken geleden genomineerd was voor de Çavaria Awards, vond voorbije zaterdag de prijsuitreiking plaats in de Vooruit in Gent. We wonnen niet, maar leerkracht Maxim De Rouck en leerling Lynn van den Berghe uit 3F hebben onze school fantastisch vertegenwoordigd!