Don Bosco Helchteren wint nationale wedstrijd van NMBS

Leerlingen20 DB20 Helchteren oaakrrg

Don Bosco Helchteren heeft de tiende editie van de BERT (Belgian Railways Competition for Technicians) gewonnen. Dat is de nationale technologiewedstrijd van de NMBS voor leerlingen uit de derde graad van het technisch- en beroepsonderwijs.

Dit jaar daagde NMBS de leerlingen uit om een systeem te ontwikkelen dat de trein autonoom toegankelijk maakt voor reizigers met een beperkte mobiliteit of voor reizigers geladen met een kinderwagen of met zware bagage.

Online finale
Tien scholen namen woensdag deel aan de finale van de BERT. Normaal gezien zou die hebben plaatsgevonden in Train World, het treinmuseum van de NMBS, maar door de coronacrisis vond die online plaats. De scholen stelden tijdens de finale hun project voor, waarna de jury – bestaande uit experten van NMBS - de winnaars bekendmaakte.

De leerlingen van alle deelnemende scholen werden door de NMBS-experten een jaar lang gevolgd en gecoacht bij de ontwikkeling van hun project. Peter van het project dit jaar was ex-triatleet Marc Herremans.Tijdens de finale werden de verschillende projecten beoordeeld op veiligheid, innovatie, betrouwbaarheid, creativiteit en teamwork, maar ook de praktische haalbaarheid ervan werd geëvalueerd.

Eerste keer de hoofdprijs
Don Bosco Helchteren ontwikkelde een uitschuifbaar platform dat het hoogteverschil en de afstand tussen een Desirotrein en het perron moet opvangen. Het platform schuift automatisch naar buiten met behulp van een intelligente camera met een detectiesysteem. Een eenvoudig, maar doordacht concept waarbij ook aan een veiligheidssysteem en onderhoud werd gedacht.

Voor Don Bosco Helchteren is het de eerste keer dat ze de hoofdprijs wegkapen in de BERT-wedstrijd. Ze winnen een cheque van 5.000 euro voor de school en een reischeque voor de trein van 200 euro voor elke leerling die heeft deelgenomen.