Don Bosco Hoboken opent vernieuwde lasafdeling

408131644 876225261177406 7283565190976322477 n

Op 1 december, de feestdag van Sint-Elooi (patroonheilige van metaalbewerkers), opende Don Bosco Hoboken trots haar vernieuwde lasafdeling. Enkele belangrijke personen zoals Minister van Justitie en Noordzee Paul Van Tigchelt (Open VLD), schepen van Onderwijs Jinnih Beels (Vooruit) en federaal parlementslid Nahima Lanjri (CD&V) waren daarbij aanwezig. Met meer dan 1.200 leerlingen, waarvan 40 in de lasafdeling, benadrukt de school haar toewijding aan innovatie.

Er werd toepasselijk geen lint, maar een ketting doorgeknipt. “Misschien had ik zelfs een slijpschijf moeten gebruiken", lacht Van Tigchelt. "Maar ik ben vooral blij hier te zijn. Lassers behoren tot de knelpuntberoepen: ze zijn overal nodig, zowel in de haven als in het binnenland. Metaalbewerking vormt de ruggengraat van de economie. Ik ben hier gekomen omdat ik graag in het veld ben. Beleid voeren doe je niet alleen in Brussel.”

"De lasafdeling dateert al van 1947 en heeft altijd hoogopgeleide lassers voortgebracht voor bedrijven in de ruime omgeving van Antwerpen", vertelt algemeen directeur Kristien Van der Smissen. "Na jaren van aanpassingen en reparaties was de uitrusting verouderd en was een grondige renovatie nodig. Een investering van meer dan 500.000 euro was nodig, een aanzienlijke uitdaging voor de school. Dankzij collegialiteit en overtuigingskracht hebben alle afdelingen gedurende vijf jaar hun investeringen beperkt om dit project mogelijk te maken."

Schermafbeelding 2023 12 06 om 15 05 13
Alleen maar stralende gezichten bij de opening van de nieuwe lasafdeling

De vernieuwing omvatte ultramoderne voorzieningen zoals een geavanceerd afzuigsysteem, geluiddempende lascabines en verplaatste gasopslag voor verbeterde veiligheid, gezondheid en milieunormen. De lasafdeling biedt nu computergestuurde machines en leert studenten vaardigheden die in de gehele metaalindustrie van pas komen. "Het traject stopt hier niet", gaat de directeur verder. "We blijven ons aanpassen aan technologische en technische ontwikkelingen, waarbij leraren zich blijven bijscholen. We verwelkomen zij-instromers die nieuwe perspectieven vanuit het bedrijfsleven meebrengen. Via stages leggen we belangrijke bruggen voor onze leerlingen, zowel voor duale als reguliere opleidingen."

Bijna 25 jaar geleden studeerde het eerste meisje af in de lasafdeling van Don Bosco Hoboken, wat bewijst dat dit beroep veelbelovende kansen biedt. "Die studente, mijn nicht, vond meteen werk bij busbouwer Van Hool, met een loon dat destijds aanzienlijk hoger lag dan het mijne", glimlacht Van der Smissen. "Lasser is een beroep met een gegarandeerd goede toekomst."