In Lendelede wordt intens samengewerkt met de Don Boscoscholen van Sihanoukville, Cambodja. Hierdoor kunnen heel wat straatkinderen opgevangen worden in het internaat en krijgen ze onderwijs. Elk jaar organiseert de West-Vlaamse gemeente een reis voor de mensen die het project steunen. Eric Vanthournout ging mee als fotograaf. Lees en bekijk hier zijn indrukken.

Goeiemorgen Sihanoukville!

Een 10-tal studenten van de salesiaanse hotelschool staan klaar bij het ontbijtbuffet van ons verblijf. Ze zijn allemaal uiterst beleefd en staan klaar om ons te bedienen. Als we onze benen onder tafel schuiven, krijgen we meteen koffie. Naast broodjes, tomaat, spek en eieren is er ook een tafel met allerlei pasta’s. Jammer van het werk, want niemand van ons heeft er zo vroeg in de ochtend zin in. Nik komt aan in badjas, klaar om baantjes te trekken in het zwembad. Terwijl ik naar buiten loop om alles op beeld vast te leggen, ruimen ze mijn bord op ... Zijn ze overgedienstig? Of is onze cultuur dan zoveel anders dan die van hen? Ik vraag het me af.

Op bezoek bij de lokale Don Boscoscholen

De directeur van de hotelschool onthaald ons met een welkomstwoord. Daarna passeren we langs de klaslokalen. In het eerste lokaal krijgen studenten computerles. Ik zie sommigen stiekem spelletjes spelen, en moet hierbij even lachen. De hotelschool is vrij nieuw, en toch is ze voortdurend aan het uitbreiden. Momenteel telt ze 150 studenten. Van het dagschema keek ik even op:

  • Om 5.30 uur staan de leerlingen op
  • Om 6.00 uur is er het eerste studiemoment
  • Om 7.00 uur is er het ontbijt
  • Van 19.40 tot 20.20 uur gaan ze naar de kerk

Dat is bij ons toch wel wat anders! De directeur vertelt dat dit dagschema typisch is voor een Don Boscoschool. In de kerk geven ze jongeren levenslessen mee zoals eerlijkheid, beleefdheid en dienstbaarheid. Daarnaast wordt er ook gebeden en gezongen.

Van de hotelschool trekken we naar de technische school. Er staan heel wat gebouwen en een jongeman leidt ons rond. Pas later realiseer ik dat hij de directeur is. Hij is priester-salesiaan en komt uit India. Deze school telt 450 studenten. We trekken eerst naar een gebouw waar in de gang een groot bord uithangt met de tekst ‘Dit gebouw werd geschonken door de Belgische bevolking’. We zien er studenten in de prachtige klaslokalen. Een vrouw komt uit de klas en geeft ons uitleg in het Duits. Zij is een ontwikkelingsmedewerker uit Oostenrijk.

Daarna volgt het bezoek aan technische ateliers. In de eerste grote hangar zijn tientallen werkbanken opgesteld. Studenten krijgen er instructies of zijn aan het oefenen op de frees- en draaibanken. In de volgende hangar zijn studenten de laadbak van een vrachtwagen aan het herstellen en anderen leren een buis plooien tot een cirkel. Opvallend is de hefbrug met opschrift in het Nederlands. In de derde werkplaats worden brommers en auto’s hersteld. Rondom deze hangars staan prachtige, exotische bomen.

Een Don Boscoschool is méér dan een plek om te leren

Na de scholen gaat het naar de kerk. De vloer is helemaal in hout waarop een beeld van Don Bosco en Maria staat. De muur achteraan is helemaal beschilderd met taferelen uit het Nieuwe Testament. Vervolgens gaan we naar de overdekte ruimte waar het eten gemaakt en geserveerd wordt. Naast het keukentje, is de ruimte helemaal ingenomen door stevige inoxen tafels en banken. Achteraan staat een enorme ketel waarin rijst gekookt wordt. Wanneer het etenstijd is, staan alle studenten in een mum van tijd netjes en geduldig in de rij. Tijd voor ons om afscheid te nemen en de school te verlaten.