“Don Bosco is er voor alle jongeren, ongeacht hun geaardheid”

Logo20 DB 2sege77

Het Vaticaan heeft maandag bekendgemaakt dat de Katholieke Kerk geen verbintenissen tussen partners van hetzelfde geslacht zal zegenen en dat het homoseksualiteit als ‘een zonde’ bestempelt. Woorden die voor velen hard aankomen, ook bij Don Bosco Vlaanderen en Nederland.

Bij de volledige Salesiaanse Familie en bij iedereen die de werkingen van Don Bosco een warm hart toedraagt, slaan deze woorden in als een bom. Eerder kwam er al snoeiharde kritiek van Johan Bonny, de bisschop van Antwerpen, nu komt ook provinciaal Wilfried Wambeke met een duidelijk statement.

"Het allerbelangrijkste is dat jongeren zich thuis kunnen voelen" - Wilfried Wambeke

“Ik sluit mij volledig aan bij de woorden van bisschop Bonny”, zegt Wilfried Wambeke. “Don Bosco is een organisatie die het opneemt voor jongeren en zeker voor kwetsbare jonge mensen. Het allerbelangrijkste is dat jongeren zich thuis kunnen voelen en dat gaat niet als je ze beoordeelt op basis van één facet van hun leven. Wij accepteren jongeren zoals ze zijn, ongeacht hun geaardheid. Wij staan altijd aan de kant van de jongeren en willen samen met hen zoeken naar wie ze zijn en bevestigen hoe ze willen zijn en wie ze willen zijn. Als opvoeders willen we met onze levenservaring een gids zijn, maar vooral een tochtgenoot. We willen naar jonge mensen luisteren en samen zoeken hoe ze gelukkige mensen kunnen zijn of worden.”

“Ik heb enkele dagen geleden het artikel over het GSA van Don Bosco Haacht met veel aandacht gelezen”, gaat de provinciaal verder. “Ik heb groot respect voor dergelijke initiatieven in onze scholen en jongerenwerkingen. Zorg voor een veilig klimaat en accepteer wie jonge mensen zijn. Nogmaals: het belangrijkste is dat jongeren zich in een Don Bosco-context thuis kunnen voelen. Ik heb persoonlijk veel gehad aan het boek ‘Mag ik? Dank je. Sorry’ van Johan Bonny, Roger Burggraeve en Ilse Van Halst. Dat ligt helemaal in de lijn van de synode van het gezin (2015) en van het klimaat dat wij willen creëren, een klimaat dat niet strookt met het standpunt dat Rome nu inneemt.

"Zorg voor een veilig klimaat en accepteer wie jonge mensen zijn" - Wilfried Wambeke

Tijdens het Algemeen Kapittel van de salesianen van maart 2020 heeft een vertegenwoordiging van salesianen van over de hele wereld samen met een groep jongeren nagedacht over welke salesianen wij willen zijn. In de oproep die zij aan de leden van het AK gericht hebben, staat het volgende: ‘We geloven dat de salesianen stappen moeten zetten om een cultuur van inclusie te realiseren. We geloven dat de salesianen het initiatief moeten nemen om effectief te werken voor alle jongeren ongeacht hun voorkeuren (LGBTQ+ , meisje, migranten, inheemsen, volk, religie). We willen een integrale begeleiding van elke persoon in zijn context.’ Ik denk dat deze woorden vandaag meer dan ooit de wereld ingestuurd mogen worden: Don Bosco is een cultuur waar iedereen welkom is en waar we werken voor alle jongeren, ongeacht hun geaardheid of voorkeuren.”

.