Don Bosco Media in Turijn voor internationale conferentie
Het is indrukwekkend om rond te lopen in deze ‘bakermat’ van Don Bosco en de plekken te bezoeken waar hij opgroeide en werkte met jongeren. Anders dan zijn tijdgenoten was Don Bosco een priester die zich niet boven de straatjongens van Turijn verheven voelde, maar naast hen ging staan en zijn hulp aanbood. In totaal zijn we vijf dagen in Turijn met het team van Don Bosco Media uit Vlaanderen en Nederland, waar de conferentie ‘Salesian Bulletin 2023’ plaatsvindt.
Zo’n tachtig redacteuren van Don Bosco Media wereldwijd zijn hierbij aanwezig. Vanuit Vlaanderen zijn Bart Decanq en Tim Bex erbij, Nederland wordt vertegenwoordigd door Anja Hoogeveen. Dit is tevens het team wat vierjaarlijks het Don Bosco Magazine in Vlaanderen & Nederland uitbrengt, met een oplage van 23.000 exemplaren.
Het goed verzorgde programma biedt ons themabijeenkomsten over het salesiaans charisma van Don Bosco Magazine en de rol van printmedia in onze digitale samenleving. We denken samen met onze internationale collega’s na over de inzet van nieuwe media en er wordt veel tijd vrijgemaakt om elkaar te ontmoeten en te inspireren. Herkenbare vraagstukken en nieuwe ideeën vliegen over tafel, waar we ons de Italiaanse keuken tevens goed laten smaken. Ik stel me zo voor hoe Don Bosco glimlachend op ons neerkijkt, terwijl hij antwoord geeft op onze vragen met één van zijn favoriete uitspraken: “Willen jullie mee met de tijd? Laat je dan leiden door jongeren!”
Grijp de dief?
Tijdens ons verblijf gaan we ook een aantal keer op pad met een salesiaanse gids, die ons met zijn geanimeerde verhalen meeneemt naar het Turijn uit de tijd van Don Bosco. Eén van die uitstapjes zal ik niet snel meer vergeten, want als we net even stilstaan bij een prachtige basiliek, ontstaat er flink wat tumult achter ons. “Grijp de dief!”, wordt er hard geroepen. Naast ons duikt een jongen snel een steegje in, terwijl hij op zijn hielen gevolgd wordt door een wanhopig kijkende vrouw. Met haar telefoon in zijn hand weet de zakkenroller nog nét te ontsnappen aan de mannen die hem proberen te grijpen. Een verontwaardigd gemompel stijgt op. “Wat een tuig”, hoor ik de mensen bijna denken.
Als de dief uit het zicht is verdwenen en de gemoederen weer zijn bedaard, vervolgt onze groep haar weg. De gebeurtenis van zojuist brengt de verhalen van onze gids op onverwachte wijze tot leven. “Don Bosco zou waarschijnlijk ook achter de jonge dief aan zijn gerend, maar dan om hem te redden”, denk ik hardop. Een groepsgenoot glimlacht om mijn opmerking en knikt instemmend. De gedachte ging ook al door zijn hoofd. In de tijd van Don Bosco was het immers aan de orde van de dag: arme straatjongens die de zakken van marktbezoekers leeghaalden, om vervolgens te verdwijnen in de smalle steegjes van Turijn. In plaats van deze jongens te veroordelen, besloot Don Bosco vrienden met hen te worden en hen kansen te bieden op een betere toekomst.
Moe maar vol met nieuwe inspiratie stap ik na vijf dagen weer in het vliegtuig naar huis. Wat een bijzondere man was Don Bosco en wat kunnen we nog veel van hem leren!
Auteur: Anja Hoogeveen