Don Bosco Sint-Lambertus zet vol in op voorlezen

Schermafbeelding 2023 11 28 om 10 30 23
Zelfs ouders kwamen voorlezen in Don Bosco Sint-Lambertus

Van 18 tot 26 november 2023 vond de voorleesweek plaats in heel het land. In heel wat Don Boscoscholen werden er fijne acties op touw gezet, maar in Don Bosco Sint-Lambertus in Heverlee werd werkelijk alles uit de kast gehaald. De school liet zelfs (groot)ouders voorlezen én organiseerde 'The Masked Reader', gebaseerd op het VTM-programma 'The Masked Singer'.

"Wij hebben een erg divers publiek", legt zorgcoördinator Lindsay Van Vlasselaer uit. "Zo'n 40 procent van onze leerlingen zijn anderstaligen vanuit alle sociale klassen. Nederlands spreken, lezen en begrijpen is niet altijd evident voor onze kinderen. Daarom zetten we met onze hele basisschool - van instapklas tot zesde leerjaar - volop in op leesplezier en leesbevordering gedurende het schooljaar."

Opa, oma, papa en mama

Tijdens de voorleesweek werd er extra hard ingezet op leesplezier. "Zo hebben we een oproep gedaan bij (groot)ouders om te komen voorlezen in de klas", gaat Lindsay verder. "We focusten daarbij ook vooral op anderstalige (groot)ouders, zodat er een mooie mix was van verhalen in het Nederlands, Portugees, Engels, Italiaans … We voelen dat dit onze ouderbetrokkenheid ten goede komt. Daarnaast zijn de kinderen zijn zo fier als een gieter als mama of papa vooraan in de klas een verhaal vertelt."

Ontknoping masked reader
Spannende momenten wanneer de gemaskerde leerkrachten onthullen wie ze zijn

The Masked Reader

Maar daar hield het niet op. Ook de leerkrachten deden hun duit in het zakje. "We speelden met de hele school een groot spel", vertelt Lindsay. "Negen leerkrachten lazen op een nogal ongewone manier een verhaal voor. We deelden de groepen in per leeftijd (kleuterschool, onderbouw en bovenbouw) en elke groep kreeg drie lezers. Zij verkleedden zich, maakten foto’s van zichzelf en lazen een kortverhaal in waar een stemvervormer op werd losgelaten. Doorheen de week werden de verhalen afgespeeld in de klas en kregen de leerlingen enkele tips. Op vrijdag mochten ze raden wie er verstopt zat achter de maskers; in de namiddag volgde een heuse ontknoping."

Auteur: Tim Bex