DB Sint-Pieters-Woluwe bezoekt migrantenhuis Gécamines

DB20 SPW s2avu9x

Op vrijdag 11 en vrijdag 18 juni gingen de 4 oriëntatieklassen uit het eerste leerjaar secundair onderwijs in Don Bosco Sint-Pieters-Woluwe op schooluitstap naar de voormalige kantoren van Gécamines. Voor de leerlingen was het – omwille van corona – een van de eerste uitstappen die ze dit schooljaar konden meemaken.

Gécamines is het staatsbedrijf in de Democratische Republiek Congo dat instaat voor het beheer en de exploitatie van de mijnen en groeves. De hoofdzetel van het bedrijf ligt nu in Lubumbashi, maar lag vroeger dus in Watermaal-Bosvoorde. Het gebouw is Watermaal-Bosvoorde is sinds 2017 niet meer in gebruik.

“Het was een erg spannende uitstap en een unieke gelegenheid”, aldus leerkracht Willem Herpels. “De leerlingen kregen eerst een rondleiding in de monumentale inkomhal verschillende en er was nadien ook nog tijd voor een vraag en antwoord-moment. Zo leerden ze bij over het koloniaal verleden van België en de situatie vandaag, de artisanale mijnen in Congo, maar ook over bepaalde STEM-thema’s zoals techniek en metaal.”

Solidair wonen
Intussen wonen er 49 kwetsbare personen in het gebouw: families, kinderen, alleenstaanden … Het is een solidaire bezetting, in afwachting van een zeer complexe verkoop van het gebouw. “De leerlingen kwamen zo ook wat meer te weten over solidair wonen, de bezetting van dit leegstaand gebouw, enzovoort. Zo leerden ze bij over de wereldwijde migratie en ontwikkeling. Uiteraard werden de coronaregels nog strikt opgevolgd en werd contact met derden zoveel mogelijk vermeden.”