Internaten vieren Don Bosco: met jongeren en door jongeren

Internaat wwzwur8

Het feest van Don Bosco ging ook in onze Don Bosco Internaten niet onopgemerkt voorbij. Salesiaan Jan Van Oycke (Sint-Pieters-Woluwe) en zuster Katelijn Vandekerckhove (Groot-Bijgaarden) vertellen hoe het er in hun internaat aan toe ging.

Don Bosco Internaat Sint-Pieters-Woluwe

"Dit jaar viel de feestdag van Don Bosco op een maandag", vertelt Jan. "Op ons internaat vieren we het altijd op een woensdag. En dit jaar ook op vrijdag en in het weekend. Don Bosco hield immers van feesten… Eigenlijk werd het dus driemaal feest. Daarbij stond de inbreng van de jongeren centraal, op verschillende vlakken: het avondwoordje, de ontspanning, de inspanning, het samen eten en de familiale verbondenheid."

"Het avondwoordje, dat in elke leefgroep plaatsvond, was opgebouwd uit drie elementen. Eerst lieten we een jongere uit Don Bosco's tijd aan het woord: Domenico Savio. Met daarbij de vraag die hij aan Don Bosco stelde: "Hoe kan ik heilig worden?" – vertaald naar onze jongeren: een ‘supergoede jongere’ zijn. Het tweede element was de jaarspreuk van dit jaar: "Doe alles uit liefde en niet omdat het moet" – concreet vertaald naar de situatie op ons internaat: de heel diverse groep jongeren in het logo, jongeren die samen leven, samen leren, plezier maken, mekaar helpen en zorg dragen voor mekaar in het hart van Don Bosco, Maria en Franciscus van Sales. Het derde element tenslotte was het lied ‘koning liefde’, gekozen en hertaald door één van de internen. We beluisterden het lied en zijn reflecties hierbij. Een warme boodschap voor jong en oud: ‘door alles te doen uit liefde en niet omdat het moet, met de fouten en beperkingen die ons eigen zijn, worden en zijn we hier op internaat broers en zussen van mekaar.'"

De internen konden zich uitleven op een springkasteel in de sporthal.

"Op woensdagnamiddag stond de ontspanning centraal. Na overleg met de jongeren en dankzij externe ondersteuning stond er een reuze springkastelenparcours in de sportzaal, en ook een rodeostier en sumopakken. Zo was er voor elk wat wils. Er werd enthousiast rondgelopen, gespeeld, gelachen – en we zagen heel wat blije en na afloop vermoeide gezichten. Nieuwe energie kwam er door een gesmaakte portie frieten met een snack en een drankje. De drie groepen wisselden mekaar af en het deed deugd om te zien en aan te voelen dat de jongeren er heel veel deugd aan hadden. Dan was er ook een beetje inspanning – om Don Bosco wat beter te leren kennen. Er werd een quiz opgesteld over Don Bosco en Maria Mazzarello. De jongeren krijgen een week tijd om die in te vullen. Uit de stapel antwoorden van de jongeren die zich ingezet hebben (niet alleen wie het meeste juiste antwoorden heeft) wordt één winnaar per leefgroep geloot, die zich aan een mooie prijs mag verwachten."

"En dan is er nog de familiale verbondenheid. In een samenwerking tussen de KAJ en het internaat werden met de jongeren ontbijtpakketten samengesteld, om aan een budgetvriendelijke prijs aan de gezinnen van de internen en sympathisanten een ontbijtpakket aan te bieden, met daarin een gevarieerde, lekkere en gezonde maaltijd – om samen met het gezin van te genieten. Bovendien werd ook wat informatie over Don Bosco’s leven en werk toegevoegd. Dat alles in samenwerking: jongeren, opvoeders, directie, de KAJ, de salesiaanse gemeenschap, en vele sympathisanten en vrijwilligers."

Don Bosco Internaat Groot-Bijgaarden

"Met enige vertraging vierden we feest van Don Bosco op het internaat", vertelt zuster Katelijn. "Op Maria Lichtmis dien je pannenkoeken te eten? Niets is minder waar. Samen met de zustergemeenschap vieren we Don Bosco en daar horen pizza’s bij. We starten deze middag met een uitgebreid pizzabuffet en zoeken tijdens de namiddag naar de Don Bosco-uitstap. We hebben deze omwille van een gekende pandemie even uitgesteld naar het einde van het 2de of het begin van 3de trimester. We houden iedereen nog even in spanning, want de internen zelf kunnen bepalen of we gaan trampolinespringen, indoor skaten, een pretpark bezoeken … Afhankelijk van hoe ze puntjes kunnen verdienen, zal de uitstap een bepaalde richting uitgaan. Zelfs spannend voor mijzelf omdat ik nog geen zicht heb welke uitstap we dienen te organiseren. Maar dat het leuk zal zijn, daar kunnen we vanop aan. Don Bosco geeft kleur aan ons leven en daarbij stilstaan opent ruimte en zicht op de toekomst. Hij zou glimlachend met ons meegaan! Op naar morgen, vol vertrouwen en vol van hoop, want zelfs een virus met sluitingen, quarantaines, enzovoort krijgt ons niet klein.

Feest van Don Bosco vieren? Dat betekent pizza eten!