Don Bosconoveen #3: Het dagelijks leven beleven

Noveen3 h6e49hr

Vandaag is de derde dag van de Don Bosconoveen, de voorbereiding op het Don Boscofeest. Gedurende deze periode van negen dagen bieden we u op onze website dagelijks een korte bezinning aan. Deze bezinningen komen uit de Spiritualiteitsdagen en zijn dus een toelichting van de Strenna van 2021.

Elk jaar opnieuw geeft de Algemene Overste van de salesianen van Don Bosco een jaarspreuk aan de Salesiaanse Familie in meer dan 130 landen. Midden deze pandemie koos hij voor ‘Door hoop bewogen: zie, ik maak alles nieuw.’ Salesiaan Eric Haelvoet volgde de Spiritualiteitsdagen (15-17 januari) over die jaarspreuk. Meer dan 7000 mensen namen daar langs digitale weg aan deel. Deze gebedsbezinning is daarop geïnspireerd.

Laten we groeien door de zin voor de last van het dagelijks leven te beleven.

God heeft aan ieder van onze vele gaven geschonken. We hebben ze gekregen om jongeren, hun families en het volk van God te helpen. Laten we zonder te klagen aan hen positieve doelen aanreiken die hen enthousiast maken en verheffen uit monotonie en middelmatigheid. Mensen hebben immers iets nodig om voor te leven. Iets dat de moeite is om uit zijn zetel te komen, uit zijn bed te stappen en in gang te schieten, elke dag weer. Men moet al zijn krachten aan positieve doelen kunnen wijden.

Don Bosco heeft vele moeilijkheden gekend. Maar hij had de onvermoeibare veerkracht om enthousiasme op te wekken in het dagelijkse leven. Hij motiveerde de jongeren en gewone mensen om naar het goede te streven, niet ‘boven de wolken’, maar concreet en praktisch, elke dag opnieuw. We kunnen zeggen: minuut na minuut.

Hoop, geboren uit en gedragen door geloof, geeft de kracht om vol te houden. Het gebed houdt die motor gaande. En zo kan God doorheen ons dagelijks leven de wereld vernieuwen.

Gebed tot Don Bosco

Heilige Giovanni Bosco,
zoals Jezus Christus bent u opvoeder geweest
met het hart van de Goede Herder.
U was erom bekommerd dat elke mens,
maar vooral iedere jongere,
de weg naar het echte volle geluk zou vinden.
Blijf bij ons: kinderen, jongeren
en opvoeders van deze tijd.
Beziel ons met de Geest en de waarden
waartoe het evangelie ons oproept:
aandacht voor kleinen,
vergeving zonder einde,
rechtvaardigheid in woord en daad
en solidariteit zonder grenzen.
Geef ons uw vertrouwen op God:
Hij zal leven geven, altijd opnieuw.
Heilige Giovanni Bosco, begeleid en vorm ons
tot goede navolgers van Jezus Christus,
elke dag van ons leven. Amen
.