Don Boscoscholen op 1, 2 en 4 bij Prijs Focus Aarde!

RP20 1115 ycpj055

De Prijs Focus Aarde wordt door de Stichting Koningin Paola georganiseerd in nauwe samenwerking met de Stichting Dirk Frimout. De Prijs richt zich naar leerlingen uit het TSO, BSO, KSO, BuSO en CDO. Focus Aarde bekroont de beste geïntegreerde proeven (GIP) en vakoverschrijdende groepsprojecten (BuSO en CDO) die de aarde, de ruimte of de relatie mens-aarde tot onderwerp hebben, gezien vanuit wetenschappelijke, technische, kunstzinnige, ecologische, sociaal-geografisch of kosmologische hoek.

Laureaten Vlaamse Gemeenschap

Hoofdprijs

Gent – Don Bosco Sint-Denijs-Westrem: Dries Haverbeke en Jochen De Brabander met JD-loop. In tijden van dagelijkse files waren de leerlingen op zoek naar nieuwe initiatieven. In hun eindwerk hebben de leerlingen enkele ideeën bestudeerd en zijn ze nagegaan waarom deze nog niet veelvuldig worden gebruikt. De hyperloop is een nieuwe hogesnelheidstrein en zweeft door middel van permanente magneten en elektromagneten. De voortstuwing gebeurt door luchtaanzuiging via een elektrische ventilator. Opdat dit mogelijk zou zijn, zit de hyperloop in een buis. Om beter de werking van een hyperloop te kunnen begrijpen, hebben de leerlingen een prototype gemaakt dat ze de “JD-loop” hebben genoemd.

Tweede prijs

Hoboken – Technisch Instituut Don Bosco: Wout Van den Reeck en Maxime Van den Bussche met Hepta+. Geboeid door de werking van het menselijk lichaam gingen de leerlingen op zoek naar een eindwerk met een combinatie van mens, techniek en wetenschap. Al gauw kwamen ze tot een onderzoek naar de bewegingen van een menselijke arm en lijnden dit af op 7 bewegingen, van schouder tot hand. De leerlingen ontwierpen, bouwden en programmeerden een eigen prototype: Hepta+. De robot kan de bewegingen van een persoon volgen door middel van een sensorpak dat de persoon rond zijn arm draagt. Er werd ook een afstandsbediening gemaakt met een handmatige bediening van de arm.

Derde prijs

Ieper – Vrij Technisch Instituut: Sven Remmery, Wannes Vandewalle en Joran Werbrouck met Robotarm voor gebarentaal. De laureaten hebben een robotarm gemaakt die gebarentaal kan uitoefenen voor doven of slechthorenden. Ze hebben eerst de geschiedenis van de robotica onderzocht alsook de verschillende soorten kunststof. Vervolgens hebben ze een aantal prototypes ontworpen en uitgeprint met een 3D-printer. Het uiteindelijke doel is dat ze via een zelfgemaakte app op de smartphone een ingetikte tekst naar de robotarm doorsturen. Deze zal dan de tekst opsplitsen in aparte letters en vervolgens letter na letter uitbeelden.

Vierde prijs

Hoboken – Technisch Instituut Don Bosco: Tibo Nelen, Jens Homburg en Andreas Desmedt met Reprint. In een wereld waarin plastic afval bijna overal terug te vinden is en plastic deeltjes in het menselijk bloed worden aangetroffen, zijn de leerlingen op zoek gegaan naar een eindwerk waarmee ze eenvoudig plastic kunnen hergebruiken. Met hun Reprint willen de leerlingen een brug slaan tussen milieu en vernieuwende technologie, door PET-flessen, mislukte 3D-prints en ander plastiek afval te recycleren tot nieuw filament voor de 3D-printer. Hierdoor kan dan weer een voorwerp of een onderdeel ge-3D-print worden, dat op zijn beurt weer in de Reprint kan worden verwerkt.