"Door dit ongeluk 'ontdekt' hoe mooi de Don Boscofamilie is"

Dbverviers y1rvcbz

Naar aanleiding van het feest van Don Bosco blikt Benoit Lannoo, leerkracht in Don Bosco Hoboken en redacteur bij Kerknet, nog eens terug op de overstromingen in Verviers en vooral op de solidariteit die tussen de Don Bosco-organisaties te bespeuren was.

De geest van Don Bosco die we vandaag vieren, waait sinds de overstroming extra hard door de Vesdervallei.

Er wordt gezegd dat de schade na de overstroming in de Vesdervallei medio juli groter was dan die van de Tweede Wereldoorlog. Ook het technisch instituut van Don Bosco in het centrum van Verviers werd getroffen, de school ligt een tiental meter van de rivier. Anne Peeters was bij de eersten die aan de kar trokken van het solidariteitsnetwerk dat zich in salesiaanse kringen snel ontrolde. Na een kwarteeuw actief geweest te zijn in de reclamewereld, stapte zij over naar het onderwijs. "Er is een enorm tekort aan leerkrachten Nederlands in het Franstalig onderwijs", vertelt ze, "en ik werkte altijd erg graag met Nederlandstalige collega’s samen." De tweetalige Peeters begon enige jaren geleden in het algemeen secundaire Don Boscocollege in de Brusselse gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe Nederlands te geven.

"Ik wilde aan de jeugd duidelijk maken dat meer talen gelijk staat met meer vrienden" - Anne Peeters
Zwart-witportretten

"Ik zag op televisie het logo van een Don Boscoschool in een volledig overstroomde straat van Verviers en wou iets doen. Dus nam ik de telefoon: bezet. Ik ben geen techneut, het duurde een tijdje voor ik doorhad dat er geen lijn meer was." Peeters trommelde dan maar enkele collega’s op en met een auto vol materiaal reden zij richting Verviers. "Die eerste dag maakten we met zijn vijven één lokaal schoon, de ravage was zo groot dat meer niet lukte. Dit zou titanenwerk worden." Intussen was de nieuwe directrice van Don Bosco Verviers, Sandrine Spronck, zelf haar school in puin aan het ontdekken en met haar toekomstige collega’s aan het kennismaken. "Tijdens die eerste gesprekken stelden we vast dat we eenzelfde visie op de leerlingen hadden, dezelfde wens hen te helpen groeien …"

"... en overal zwart-witportretten van Don Bosco, zoals je die in elke Don Bosco-school aan de muur ziet" - Anne Peeters
Klik

"Maar de echte ‘klik’ kwam er toen we Marie-Annick Lamboray vergezelden door de verwoeste stad. Deze lerares Frans en godsdienst stopte bij alle leerlingen die zij herkende om hen gerust te stellen en te vertellen waar hun ouders hulp konden vinden. Die dag ‘was’ zij Don Bosco … Mijn collega Lindsay Claes en ik wisten toen zeker dat we terugkwamen." De school in Verviers vroeg natuurlijk om hulp binnen het Franstalige salesiaanse netwerk, maar het zijn vooral de Brusselse en Vlaamse collega’s die over de brug kwamen. "Ik stuurde een bericht naar alle directies van Don Boscoscholen in Vlaanderen, en nauwelijks twee minuten later werd ik gebeld door Don Bosco Brussel om mij te melden dat de pas gepensioneerde leerkracht mechanica Walter Olbrechts zijn schouders hier mee onder wou zetten."

Don Bosco Onderwijscentrum

Anne Peeters mocht van Bart Decancq van het Don Bosco Onderwijscentrum – het overkoepelende schoolbestuur van alle salesiaanse scholen in Vlaanderen – directies en beleidsverantwoordelijken persoonlijk warm maken voor dit engagement. "Dit project is een aaneenschakeling van gedeelde emoties en waarden", zegt zij. Zo contacteerde de salesiaanse ontwikkelingsorganisatie meteen directrice Spronck in Verviers met de vraag wat zij het dringendst nodig had. Het werd een grote camionette, want de vorige was door het wassende water reddeloos beschadigd. Waarde: meer dan 20.000 euro, uit het noodfonds van VIA Don Bosco. "Normaliter dient dit fonds om dringende noden te lenigen in Haïti of zo", legt directeur Filip Lammens uit, "maar deze keer was de dringende nood dichter bij huis."

Don Bosco Halle schonk dan weer voor duizenden euro's aan machines en de school is van plan de leerlingen tijdens de komende vastenperiode aan te spreken om ook een eurocentje bij te dragen aan de wederopbouw van de werkplaatsen in Verviers.

"Door dit ‘ongeluk’ heb ik ontdekt hoe mooi de familie van Don Bosco is" - Sandrine Spronck
Verwarmingsketels

Wie was allemaal bij deze solidariteit betrokken? "Vrijwilligers allerhande, maar ook leerkrachten, oud-leerlingen en leerlingen van verschillende Don Boscovestigingen", antwoordt Peeters. "Iedereen deed wat hij of zij kon. Natuurlijk kwamen er soms mensen niet terug toen ze de schade aan de school zagen, zo geschokt waren ze. Vergeet niet dat iedereen al zolang onder de coronacrisis gebukt gaat. Sommige mensen hadden trouwens zelf onder het noodweer geleden, of hun familieleden of vrienden." Het werk was bovendien enorm, ook de stad, de straten, de oevers van de Vesder en de rivier zelf moesten worden schoongemaakt. Maar toch ging de school in september weer open en tijdens de herfstvakantie werden ook drie nieuwe verwarmingsketels geplaatst, zodat het weer warm is in de werkplaatsen.

"Maar zowat vijftig van de vierhonderd leerlingen kwamen in september niet terug" - Sandrine Spronck
Klasbezinnig

Alle gebaren vanuit het salesiaanse netwerk opsommen, is onbegonnen werk. Maar belangrijk is dat vanaf september ook groepen leerlingen solidariteit met hun leeftijdsgenoten in Verviers betoonden. In Don Bosco Genk bijvoorbeeld werden chips verkocht en een kleine 1.000 euro winst kon aan de collega’s in Verviers bezorgd worden. "In september trok ons zevende jaar secundair-na-secundair Houtbewerking tussen twee coronagolven door naar Orval voor een klasbezinning", vertelt directrice Hannelore Dessein van Don Bosco in Sint-Denijs-Westrem (Gent). "De leerlingen combineerden dit met een bescheiden solidariteitsactie: samen met begeleidend leerkracht Wouter Ghijs vulden zij werkkoffers met klein handgereedschap uit de reserves van onze verschillende afdelingen. Niet dat die werkkoffers met gereedschap in Verviers het verschil zullen gemaakt hebben."

"Maar de hartelijke ontmoetingen van onze leerlingen in Verviers toont de onderlinge band van scholen die aan eenzelfde project werken" - Hannelore Dessein

Ook in de vorige editie van Don Bosco magazine kan je een interview over de solidariteitsactie voor Don Bosco Verviers vinden. Dit artikel gemist? Je kan het hier op pagina 6-7 lezen.