"Draag Don Bosco's visie en geloof hoog in het vaandel"

Kathleen rnda39t

Kathleen Leunens is al haar hele leven verbonden met Speelplein Don Bosco Halle; van spelend meisje tot animator, hoofdanimator en vrijwilliger. In een interview met Koerier legt ze uit hoe de speelpleinmicrobe haar zo te pakken heeft gekregen en hoe ze Don Bosco een plaats in haar leven geeft.

 • Hoe is het voor jou allemaal begonnen bij speelplein Don Bosco Halle?
  Heel lang geleden – toen de dieren nog konden praten – ging ik als klein meisje naar het speelplein. Het ‘bisjke’ heeft me enorm gebeten, want nadien heb ik het hele traject afgelegd: van animator tot hoofdanimator tot pleinleiding.

 • Welke topherinnering is jou altijd bijgebleven?
  Och, er zijn zoveel leuke herinneringen. Gaande van de formaties voor 800 kinderen, over moddergevecht in ons zelfgemaakt modderbad, moniweekends, Turijnreizen, onze speelpleinmusicals en slotfeesten, tot Idioot 2003, de wedstrijd op het avondplein waar we de familie Von Trapp tot in de kleinste details geïmiteerd hebben. O jawel, mijn rokje was gemaakt van een gordijn en de witte kousen waren opgetrokken tot aan mijn knieën., noem maar op. Maar ook de avondwoordjes en bezinningsmomenten, samen naar vallende sterren kijken, samen een afscheid verwerken van een tophoofdanimator: ook dat staat bij mij allemaal in mijn geheugen gegrift. En ook de kans die ik kreeg om samen met Gert Lucas als eerste leek pleinverantwoordelijke te zijn. Een enorme waardering en stimulans om ertegenaan te gaan en mee mijn schouders onder een fantastische werking te zetten.


 • Waarom ben je vandaag nog altijd vrijwilliger?
  Het is iedere keer thuiskomen op het plein en het geeft me telkens opnieuw een enorme voldoening om mee te draaien, weliswaar nu als secretariaatsmedewerker. De meeste medewerkers zijn dan ook oud-animatoren, met wie je al menige herinnering deelt via het plein of de cursussen. Ook is het gewoon zalig om te zien hoe gemotiveerd en enthousiast de jeugd is om zich belangeloos in te zetten, om superherinneringen te creëren en voldoening te halen uit zoveel mooie momenten met de kinderen, maar ook onderling bij de animatorenploeg. Heel wat animatoren heb ik zelf als kind of beginnende moni op het plein gekend. Knap om te zien hoe ze stuk voor stuk uitgegroeid zijn!
 • En dan als laatste: ik ben nog altijd vrijwilliger omdat ik heel hard geloof in de werking in zijn totaliteit! Het geeft enorm veel kansen voor jou als mens en het kan een grote impact hebben op je eigen persoonlijkheid en je leven.

 • Wie is Don Bosco voor jou?
  Ik leerde de persoon Don Bosco kennen op een vrij moeilijk moment in mijn leven. Algauw werd het voor mij duidelijk dat ik zijn visie en zijn geloof erg hoog in het vaandel draag. Het werd de drijfveer om ertegenaan te gaan in mijn leven en mijn toekomst uit te bouwen. Als de mensen me vragen wat mijn geloof is, antwoord ik altijd hetzelfde: ik ben katholiek opgevoed, maar mijn geloof is Don Bosco. Er als volwassene zijn voor jongeren, jongeren begeleiden en steunen, jongeren kansen geven, geloven in jongeren, het beste in hen naar boven halen. Don Bosco is een leidraad in mijn leven en het heeft me ertoe aangezet om destijds de studies voor opvoeder en leerkracht aan te vatten. Ik sta dus dagelijks nog tussen de jongeren en ik ben niet van plan om dat te wijzigen. Ik blijf alles dus zeer hoog in het vaandel dragen.

 • Heb je nog goede raad voor toekomstige vrijwilligers of vrijwilligers die net gestart zijn?
  Geniet er ieder moment voor 100% van. Geniet van de kleine dingen die het zo waardevol maken. Je creëert heel wat mooie herinneringen voor jezelf, maar ook voor anderen. Je beseft het niet altijd, maar je kan een lichtpunt zijn, een rol spelen in iemands leven. En geloof me: binnen zoveel jaar zal je nog meer beseffen dat het allemaal écht wel de moeite waard was om als vrijwilliger op zo'n TOPlocatie en met zo'n TOPteam meegedraaid te hebben. SDBH 4-ever!