Drie 'nieuwe' salesianen in onze provincie: "Onze bijdrage leveren"

Geloften 34s1l97

Eind januari legde Fred Wamare (30) zijn eeuwige professie als Salesiaan van Don Bosco af, twee maanden later spraken ook Leo Antonysamy (27) en Nilesh Dodiyar (26) hun eeuwige geloften uit. Drie nieuwe jonge salesianen, drie niet-vanzelfsprekende keuzes.

In de komende editie van 'Don Bosco magazine' praten de drie jonge missionarissen ongehinderd over de gedurfde beslissing die ze namen, maar ook nu nemen ze al even de tijd om uit te leggen waarom ze voor dit leven kiezen. “Tijdens onze voorbereiding hebben we voldoende tijd gehad om na te denken over de keuze die we zouden maken", klinkt het in koor. "We willen nu op een salesiaanse manier onze bijdrage leveren voor de Kerk, de maatschappij en de wereld."

Van links naar rechts: Nilesh, Fred en Leo.

De rol van het geloof
Een maatschappij waarin het geloof steeds meer op de achtergrond dreigt te belanden. "Niet akkoord", aldus Fred. "Ik zie de rol van de Kerk anders dan de rol van religieuzen. Het geloof blijft noodzakelijk in onze maatschappij, maar niet in de gestructureerde manier zoals het vroeger was. Jongeren zijn nog steeds op zoek naar spiritualiteit en een geestelijk leven, maar het is een uitdaging om te vinden op welke manier wij dit religieus aspect nog aan jongeren kunnen aanbieden. We moeten dat koppelen aan de noden van nu, zonder aan de traditionele manier van vroeger vast te hangen. We moeten als jonge salesianen betrokken zijn bij de jongeren en ook samen met hen nadenken over de rol van het geloof in de maatschappij."

"Jongeren zijn nog steeds op zoek naar spiritualiteit en een geestelijk leven, maar op een andere manier"

Op de noden inspelen
Iets wat Leo en Nilesh beamen. "Het leven van het geloof evolueert, dat zie je in de geschiedenis van de Kerk", vullen ze aan. "We moeten geduldig zijn en afwachten. Het geloof verdwijnt niet, maar neemt andere vormen aan. We moeten nu kijken hoe we op de noden moeten inspelen. Dat is een proces. Het geloof blijft hetzelfde, maar de manier van ernaar te kijken verandert."