Duizendste bezoeker aan de Technoklas

Schermafbeelding202018 05 0820om2017 33 38 qqp5z1k

Dinsdag verwelkomde Don Bosco Sint-Denijs de duizendste bezoeker voor de Technoklas. Dit initiatief loopt al enkele jaren en groeide dit jaar exponentieel door de uitbreiding van het aanbod met de ‘Lego Innovation Studio’.

De voorbije jaren mocht de technische school jaarlijks tientallen klassen uit het zesde leerjaar van de basisschool laten proeven van de technische domeinen uit het nijverheidsonderwijs. Naast bouw- en houtbewerking maakten de leerlingenkennis met elektriciteit, mechanica en grafische vorming. Telkens slaagden dejonge garde erin om op het einde van hun ministage van een halve dag een technisch kunstwerkje mee naar huis te nemen. Vanaf dit schooljaar kunnen ook meisjes en jongens vanaf het vijfde leerjaar zich laten onderdompelen in dit ‘technobad’.

Sinds september 2017 komt daarom wekelijks op dinsdag een groep enthousiaste vijfdejaars (lagere school) langs om zich te laten inwijden in de Lego Innovation Studiorituelen. Bij de aanvang van zo’n sessie verdeelt men de klasgroep in duo’s. Elk team krijgt een iPad en een voorraaddoos met (Lego)robotonderdelen ter beschikking. Na het gezamenlijk instructiemoment van de begeleidende techniekleraar, dhr. Christophe De Clercq of mevr. Steuperaert , mag het groepje zelfstandig aan de slag. De iPad fungeert dan als digitaal instructieboekje zodat eenieder op eigen tempo een minirobot in elkaar kan knutselen. Overleg en teamspirit zijn naast een neus voor techniek en engineering een welgekomen troef. De ah’s en de oh’s doorklieven al snel het technisch luchtruim. Zodoende wordt de studio al vlug omgeturnd tot een gonzend centrum van gezellige bedrijvigheid.

Naast het virtuele legoboekje, doet de iPad tevens dienst om instructiefilmpjeste bekijken en om voorgeprogrammeerde handelingen te selecteren. Heel watinstructies (rij rechtdoor, selecteer een geluid, stop, stel snelheid in op, ...) zitten dus onder de gebruiksvriendelijke virtuele tegeltjes/knopjes verscholen. Het is dus de uitdaging om deze commando’s op een logische en gestructureerde manier te ordenen zodat robot Milo (want zo heet het robotje) zich niet te pletter rijdt tegen een onvoorziene tegenligger. Dat zo’n workshops heel gegeerd zijn bij de lagere scholen, bewijst de massale opkomst.