Eco-enzymen als wapen in de strijd tegen klimaatvervuiling

Ecoenzym qm7dw14

Steeds vaker komen mensen op straat voor een beter klimaat en ook de Covid-19-pandemie maakt ons meer bewust van het feit dat we zorg moeten dragen voor onze planeet. In Indonesië zet de Bosco Eco Enzyme (BEE)-gemeenschap alvast een grote stap tegen de klimaatvervuiling.

Wanneer we over vervuiling spreken, denken we bijna meteen aan luchtvervuiling zoals fabrieksrook of uitlaatgassen. Maar wist je dat ook organisch afval een invloed heeft op de vervuiling van de aarde? Al wordt er gezegd dat organisch afval door de natuur kan worden afgebroken. Hoewel deze bewering tot op zekere hoogte waar is, is een buitensporige hoeveelheid organisch afval rampzalig voor de aarde en haar levende wezens.

Eco-enzymen
Het goede nieuws is dat organisch afval ook een zegen kan zijn, namelijk in de vorm van eco-enzymen. Dat is een vloeistof die gemaakt wordt door gefermenteerd organisch afval zoals fruitschillen of stukjes rauwe groente te mengen met suiker en water. Eco-enzymen kunnen onder andere gebruikt worden als natuurlijk schoonmaakmiddel, als behandeling voor wonden én als verbetermiddel voor lucht- en waterkwaliteit.

Organisch afval uit de keuken wordt gebruikt om eco-enzymen te maken.

BEE-gemeenschap
Twee jaar geleden begon de ‘St.-Johannes Bosco Parochie’ in Jakarta (India) met de Bosco Eco Enzyme (BEE)-gemeenschap. Salesianen, parochianen, religieuzen, huisvrouwen en studenten werken er samen om zorgt te dragen voor onze planeet. "Inzet voor ons gemeenschappelijk huis staat centraal in deze parochie", klinkt het bij de Indonesische salesiaan André Delimarta. De leden van de BEE-gemeenschap zetten hun organisch afval - door middel van vergisting - om tot eco-enzymen. Hun producten werden intussen al gebruikt om water en lucht te zuiveren op plaatsen die getroffen werden door natuurrampen zoals de aardbeving in Samarinda (2021) en in Kudus, de zwarte zone van Covid-19. De gemeenschap houdt ook verschillende webinars en lezingen om informatie te delen over het maken en de voordelen van eco-enzymen.

"We hopen dat dit voor velen de start kan zijn van een ecologische bekering"

Ecologische bekering
Op de dag van het feest van Don Bosco (31/01/2022) is de BEE-gemeenschap gestart met het verbeteren van de waterkwaliteit van een 11 hectare groot meer. Na een onderzoek van de waterkwaliteit werd samen met de overheid en een aantal andere Eco Enzyme-gemeenschappen beslist om 250 liter eco-enzymen in het meer te gieten. "Dit is een groot project dat een grote inzet vraagt, maar we hopen dat dit voor veel mensen de start kan zijn van een ecologische bekering en dat het zegeningen zal brengen aan de aarde en aan de mensen die haar bewonen", besluit salesiaan André Delimarta. "Laten we organisch afval omzetten in een zegen.”

250 liter aan eco-enzymen om de waterkwaliteit te verbeteren.