Bij het kerstfeest en met het oog op het nieuwe jaar, stuurde de kardinaal Charles Maung Bo, sdb en aartsbisschop van Yangon een boodschap naar zijn medeburgers. Deze boodschap van liefde was een thema van het bezoek van paus Franciscus enkele weken terug. Vrede en liefde heeft het land nodig dat getekend wordt door economische, sociale en politieke wonden.

“2017 was een heel belangrijk jaar voor christenen en de bevolking van Myanmar”, zei de kardinaal onmiddellijk na het bezoek van paus Franciscus, “de apostel van liefde en vrede”. De paus bezocht “alle delen van het land, en spoorde iedereen aan om de pelgrimstocht naar de vrede verder te zetten.”

“Genezing van de wonden, het zoeken naar volledige verzoening, het terugdringen van haat met een weerloze liefde” is de synthese van het pausbezoek volgens de kardinaal. “Oorlog woedt er op vele plaatsen. (...) Mensen die gedijen met een haatdragende taal, kwetsen onze broeders en zusters met oorlog, ontheemding en armoede. Een land dat gezegend wordt met zoveel natuurlijke hulpbronnen is vandaag een van ‘s werelds armste landen. Sociale kwalen en politieke conflicten doen de natie bloeden. Omwille van de recente gebeurtenissen heeft internationale gemeenschap ons land uitgedaagd. We moeten een programma van liefde en vrede implementeren!”

Na een woord over de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen, met een bijzondere vermelding van de Irrawaddy-rivier, “een rivier, die heilig is voor het volk”, zei kardinaal Bo bemoedigend. “Vrede opbouwen terwijl de wonden genezen, is mogelijk. Ware vrede is gebouwd op liefde (...) Barmhartige liefdemoet de gemeenschappelijke religie van dit land worden. De godsdiensten moeten samenkomen voor vrede. Zij die haat zoeken in naam van religies hebben geen liefde.”

“Laten we op een creatieve manier een hoopvol land tonen”, besluit de kardinaal-salesiaan. “Kerstmis is een tijd van de hoop. Ik bid dat iedereen gezegend mag worden, zodat we onze spirituele krachten kunnen mobiliseren om Myanmar uit te bouwen als een land met kansen, een land van vrede en liefde, waar genezing is voor ons allemaal. Een zalig kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar.”