Net zoals de kleine Giovanni Bosco hadden we een droom. Na het bestuderen van Godly play verhalen over heiligen, voelden we dat er iets ontbrak. Er ontbrak een verhaal over Don Bosco. Zo begon het te kriebelen om hier zelf onze tanden in te zetten.

We contacteerden Andrew Sheldon van de Godly Play Foundation met onze plannen en hij gaf ons een aantal richtlijnen mee. Ook kregen we tips van Andrea van de Salvation Army die samen met o.a. Rebecca Nye een eigen verhaal ontwikkelde over Katherine Both.

Op basis hiervan maakten we een stappenplan en gingen we aan de slag. We combineerden de jarenlange ervaring van Godly Play vertellers met grondig studiewerk over Don Bosco. Voor het verhaal en de bijhorende bewegingen inspireerden we ons op ‘the complete guide to Godly Play, Volume 7’, voor het verhaal van Don Bosco baseerden we ons op het boek ‘Da mihi Animas… Keuzes en bezieling in het leven van Don Bosco’.

Een werkgroep van vijf vertellers uit de Don Boscobeweging (Salesiaan Eric Haelvoet, zuster Hilde Huysentruyt, Maaike Van Grootel, Maarten Van Eeckhout en Gee Van den Berghe) ontwikkelden het nieuwe verhaal.

Het verhaal werd getest en bijgestuurd door twee groepen van volwassenen. We kozen bewust voor een heel divers testpubliek: mensen die vertrouwd waren met Godly play en mensen die er nog nooit van gehoord hadden, Don Bosco sympathisanten én critici, mannen en vrouwen, jong en oud, mensen uit het onderwijs, het jeugdwerk en de jeugdhulp, …

Ook vroegen we om feedback van de Provinciale Raad van de salesianen, het team van Don Bosco Vorming & Animatie en een groep speelpleinmonitoren.

Daarnaast werd het uitgebreid getest bij kinderen tussen 6 en 12 jaar.

Tenslotte vroegen we ook Hilde Pex en Katie Velghe om onze allerlaatste versie kritisch na te lezen.

Om het product ook fysiek gestalte te geven, deden we beroep op leerlingen van de houtafdeling van Don Bosco Helchteren en een leerkracht van Don Bosco Haacht, Kürt Maes, die de figuren tekende.

Op donderdag 7 januari 2020 werd het verhaal uiteindelijk gelanceerd. 18 mensen die zich engageren om dit verhaal mee verder te vertellen, kwamen samen in Oud-Heverlee voor een verdiepingsdag over de Godly Play verhalen over heiligen. Ze gingen elk met hun eigen Don Bosco verhaal naar huis, klaar om anderen ermee te boeien.

Tijdens de noveen en het feest van Don Bosco wordt het verhaal op allerlei plaatsen in Vlaanderen verteld. Het wordt ook meegenomen naar Italië, naar het Algemeen Kapittel van de salesianen en van de zusters van Don Bosco.

En … Wie weet begint het binnenkort te kriebelen om een verhaal over Maria Mazzarello ineen te steken. Want samen met Don Bosco mogen we haar als vrouw én medestichteres van de zusters van Don Bosco zeker niet vergeten.