"Een ervaring om weer hoop van te krijgen"

Peru r6v0ppr

In Peru hebben zo'n 10.000 kwetsbare mensen voedselhulp gekregen dankzij een partnerschap tussen Salesian Missions (de Amerikaanse ontwikkelingsafdeling van de Salesianen van Don Bosco) en Feed My Starving Children (een christelijke non-profitorganisatie die zorgt voor voedselbedeling bij kinderen).

Het hele jaar door werden door verschillende organisaties en vrijwilligers rijstmaaltijden uitgedeeld aan kwetsbare mensen: zieken en ouderen, risicojongeren en gemarginaliseerde bevolkingsgroepen. Niet alleen voor hen, maar ook voor de vele vrijwilligers die de maaltijden uitdeelden, was deze ervaring verrijkend. Dat vertelt de 26-jarige Sabina uit Lima. "Ik bezorgde maaltijden in het armste en gevaarlijkste gebied van Callao, de haven van Lima. In Callao ligt de wijk Los Barracones, die bekend staat om het geweld van bendes. Toen ik aankwam om de rijstpakketten uit te delen, verwachtte ik een vijandige sfeer."

Hartelijke ontvangst

Sabina was echter verrast toen ze zag hoe gastvrij en warm de begunstigden en hun familieleden waren toen ze de maaltijden afleverden. "Van deur tot deur gaan, rijst aanbieden, verwelkomd worden in de huizen van de begunstigden en vriendelijke woorden uitwisselen, was een ervaring om weer hoop van te krijgen. Ik ben dan ook dankbaar voor deze ervaring en ben blijk dat ik deze kans kreeg van de salesianen."

Meer dan een kwart in armoede

In Peru is de inkomensongelijkheid groot en volgens de Wereldbank leeft meer dan een kwart van de bevolking in armoede. De armoede is aanzienlijk groter op het platteland, maar de stedelijke gebieden worstelen het meest met de ongelijkheid, met name de hoofdstad Lima. De armoede in het land wordt verergerd door een tekort aan productieve landbouwgrond en een gebrek aan beroepsvaardigheden bij vrouwen die gaan werken. Er is evenals een gebrek aan huisvesting, voeding en onderwijs.