VIDEO: 1 jaar oorlog in Oekraïne: salesiaanse beweging blijft helpen

OEKRAINE ozyr2qn

Vandaag is het exact één jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne begon - een jubileum dat we liever niet zouden vieren. Sinds begin maart 2022 is het salesiaanse coördinatieteam voor noodhulp getuige geweest van de grote solidariteit van de Salesiaanse Familie, een solidariteit die nog niet gestopt is. Getuige daarvan zijn de vele humanitaire hulpprojecten en de financiële steun aan het land.

Dankzij de wereldwijde steun van vele salesiaanse organisaties en provincies werden al meer dan honderd humanitaire hulpprojecten uitgevoerd: de verstrekking van materiële hulp (voedsel, kleding, dekens...), psychologische ondersteuning, juridische bijstand, taalcursussen, formeel en niet-formeel onderwijs, recreatieve activiteiten voor de Oekraïense kinderen, enzovoort.

Werk vinden

Een jaar na het begin van de oorlog zijn er nog steeds vluchtelingen uit Oekraïne in salesiaanse huizen in heel Polen. Dat vertelt salesiaan Krzysztof Grzendziński, hoofd van het coördinatieteam. "Momenteel is ons belangrijkste doel om hen te helpen met het vinden van werk. Dat is een hele uitdaging, want in sommige van de kleine steden waar de salesiaanse huizen staan, zijn de mogelijkheden erg seizoensgebonden of ontbreken ze bijna volledig. De plaatselijke salesianen proberen de Oekraïense vluchtelingen ook te betrekken bij hun voorzieningen of ze nemen hen in dienst voor het onderhoud van het gebouw, het koken, de zorg voor de kinderen, enzovoort. Ons team heeft ook onderzoek gedaan naar de kwalificaties en het opleidingsniveau van de vluchtelingen en probeert op die manier de banen af te stemmen op de mensen die beschikbaar zijn voor werk."

Er werden al meer dan 100 humanitaire hulpprojecten uitgevoerd, zoals recreatieve activiteiten voor de Oekraïense kinderen.
Plaatselijke steun

Ook met de salesianen in Oekraïne wordt volop gecommuniceerd. "Wij onderhouden dagelijks contact met de Salesiaanse gemeenschappen in Oekraïne en proberen zo snel en efficiënt mogelijk in te spelen op de behoeften die zij presenteren ten behoeve van de mensen die zij ter plaatse en in de andere delen van het land helpen. Zo wordt er steun verleend aan de bewoners van de salesiaanse parochies in Oekraïne. Deze steun bereikt de talrijke binnenlandse ontheemden, plaatselijke scholen en centra voor jongeren die hun ouders hebben verloren. Bijzondere aandacht gaat uit naar de hulp aan mensen uit de gebieden die het zwaarst door de Russen zijn aangevallen."

Levensmiddelen

Salesianen bieden ook hulp aan de oostelijke delen van Oekraïne, het deel van het land dat het zwaarst door de oorlog is getroffen. "De winterse omstandigheden hebben zeer ernstige en negatieve gevolgen voor de mensen en hun behoefte aan hulp en ondersteuning. Salesianen zijn de afgelopen maanden hulp blijven verlenen. In de eerste dagen van 2023 bereikten twee vrachtwagens met levensmiddelen Oekraïne. Met de voortdurende hulp van onze donateurs en partners zijn wij van plan het magazijn te blijven vullen met artikelen die nodig zijn om mensen in nood te helpen."

Intussen werd er door de salesianen en de salesiaanse organisaties wereldwijd ook al bijna 10 miljoen aan financiële steun verleend. Bekijk zeker onderstaande video's die een goed beeld geven van het werk van de salesianen in Oekraïne. Tip: als het afspelen van de video niet lukt op deze website, klik dan op het pijltje in de rechterbovenhoek.