Een klein landbouwproject om emigratie tegen te houden roept: "stop mensenhandel!"

B99d658275ac3f1fcfc9f4349db886ce XL g4czivu

Een onherbergzame en droge plaats, die zelfs na de overstromingen van het regenseizoen al snel weer kaal en onproductief wordt: de Tambacounda-regio in Senegal. Verder is ze gekenmerkt door armoede en werkloosheid en steeds meer is de plek een kruispunt van mensenhandel voor mensen die uit het zuiden van de Sahara naar Europa willen. In een plaats met zo'n grote behoefte aan hoop, zou de salesiaanse familie niet anders kunnen dan aanwezig zijn.

In Tambacounda animeren de salesianen hun centrum sinds de jaren 1980 met een parochie-, retorica- en beroepsopleidingcentrum; onlangs werd een klein projectbureau geopend door de salesiaanse vereniging "Don Bosco 2000" die, in samenwerking met het Missiebureau van Turijn - "Missioni Don Bosco" - en VIS, de "NGO voor internationaal vrijwilligerswerk voor ontwikkeling" zich inzetten voor de promotie van de onderwijs en beroepsopleiding van jongeren, alsook bevordering van de ontwikkeling van micro-ondernemingen voor en door jongeren op het gebied van toerisme, ambachten en landbouw. In de praktijk ondersteunt het de lokale ontwikkeling en economie door concrete werkgelegenheidskansen te creëren.

Daarom heeft het besloten om 4 van de jonge, potentiële migranten van het gebied te betrekken: Adama, Jeronime, Maxime en Doudou. Ze zullen samen met een andere jongeman een moestuin, een kleine boerderij creëren: Seny Diallo.

De rol van Seny is fundamenteel voor het project: hij is een terugkerende migrant en is betrokken bij het "Cooperation Circular" -protocol: in de praktijk worden degenen die al migratie hebben meegemaakt en terugkeren naar het land van herkomst, getraind om docent te worden voor andere jongeren , het doel is om mensenhandel te voorkomen.

Het project voorziet in de start van een moestuin door het voorbereiden van de grond, het zaaien en het oogsten van gewassen. Op het stuk land, eigendom van Adama, zal ook een onmisbare bron voor irrigatie worden gegraven. Eenmaal geoogst, zullen de groenten (okra, tomaten, paprika's en andere lokale groenten) op lokale markten worden verkocht.

De betrokken jongeren werden gekozen op basis van specifieke kenmerken: Jeronime en Maxime namen deel aan een cursus over landbouw die wordt verzorgd door het VIS; Adama is de eigenaar van het land, in het dorp Nettebolou, waar de moestuin zal worden aangelegd; Doudou is een deskundige boer, terwijl Semy buitengewoon gemotiveerd is om anderen de kans te geven in Senegal te blijven.

Ze hebben de hele toekomst voor zich en hebben het recht om hun toekomst veilig te leven, in hun eigen land, naast hun dierbaren.

Ga voor meer informatie naar de website: www.missionidonbosco.org.