Een project van de salesiaanse missiedag 2018

1efb2a15c37bfcd2bdec31bfa7938e8f XL 158hu1l

In de laatste week van februari vierde het Don Bosco-centrum voor beroepsopleiding in Myitkyina een groep afgestudeerden. 25 jongens en 18 meisjes ontvingen hun diploma en sloten hun jaar beroepsvorming af met een educatieve reis. We delen dit graag mee aan de wereldwijde Salesiaanse Familie omdat dit project uitgekozen werd voor de Salesiaanse Missiedag 2018.

Op dit moment is er een kleine gemeenschap met vier salesianen en vier zusters van St. Paul (een lokale congregatie opgericht door kardinaal Charles Maung Bo, sdb en aartsbisschop van Yangon) en 8 deeltijdse (vrijwilligers) leraren/ instructeurs (katholieken, boeddhisten en andere geloofsovertuigingen) die samenwerken in de Don Bosco VTC, dat over een klas bord beschikt. Het vormingscentrum bestaat nu 20 jaar. Er zijn verschillende afdelingen: hout (3 studenten), lassen (6), elektriciteit (4), automotoren (12), naaien en kleding (17) en schoonheidsspecialiste (1). Aangezien het VTC zich bevindt in het meest noordelijke deel van Myanmar (Staat Kachin) met een zeer lange geschiedenisvan gewapende conflicten, zijn er onder de studenten een paar weeskinderenof kinderen uit gebroken gezinnen. De salesianen zijn blij dat 22 van de 25 jongens die afstudeerden onmiddellijk hun beroep kunnen uitoefenen. Zij keerden terug naar hun families in de landelijke gebieden om daar te werken.

De salesianen hebben veel dromen voor de toekomst: “We willen graag één handelsafdeling voor jongens en meisjes, mogelijk ook informatica. Er is dringend behoefte aan twee gebouwen: een gebouw met één verdieping voor de bibliotheek en een studiezaal en een computerklas. En we hebben ook goede bijdetijdse leerboeken nodig voor onze afdelingen,” zegt Victor Nawki, de directeur van de gemeenschap. De hele structuur van de VTC is gemaakt uit hout, een houten constructie met weinig muren van bakstenen. Zo willen we graag het internaat uitbreiden om ook de afgestudeerden die geen werk hebben te helpen aan een baan in de stad Myitkyina. “En natuurlijk dromen we ook nog van een volgende stap: het VTC upgraden naar een middelbare technische school. We zijn blij om de hulp die wij krijgen via onze provinciale econoom Leo Mang,” besluit pater Nawki.