Een synode met een salesiaanse kleur

Schermafbeelding202018 09 2520om2009 42 10 caz4o1f

De synode van bisschoppen die op 3 oktober wordt geopend met het thema "Jeugd, geloof en de onderscheiding van de roeping" werd onlangs door mgr. Raul Biord Castillo, sdb, bisschop van La Guaira (Venezuela) als: "een synode met een salesiaanse smaak" genoemd. We zijn het eens met hem: zowel omdat het gekozen thema duidelijk te maken heeft met de pastorale begeleiding van de jongeren, dat wil zeggen wortels heeft in het salesiaans charisma; als omwille van een brede vertegenwoordiging van salesianen die in deze bijeenkomst aanwezig zullen zijn. Maar liefst 16 salesianen zullen deelnemen aan deze belangrijke kerkelijke vergadering.

Onder de synodevaders moeten we als eerste noemen: de algemeen overste van de salesiaanse congregatie, Ángel Fernández Artime. Hij is gekozen door de Unie van de Algemeen Oversten (USG); rechtstreeks benoemd door de Heilige Vader, kardinaal Charles Maung Bo, aartsbisschop van Yangon (Myanmar), die een van de vier gedelegeerde voorzitters zal zijn; en Rossano Sala, een van de twee bijzondere secretarissen van de synode.

Vervolgens zijn er salesianen die deelnemen aan de synode en gekozen werden door hun respectievelijke bisschoppenconferenties: mgr. Roberto Bergamaschi, apostolisch vicaris van Awasa (Ethiopië); mgr. Miguel Angel Nguema Bee, bisschop van Ebebiyin (Equatoriaal-Guinea); mgr. Eduardo Pinheiro Da Silva, bisschop van Jaboticabal (Brazilië); mgr. Patricio Buzon, bisschop van Bacolod; mgr. Virgilio Do Carmo Da Silva, bisschop van Dili (Oost-Timor); mgr. Joaquim Augusto Da Silva Mendes, hulpbisschop van Lissabon (Portugal); mgr. Stefan Oster, bisschop van Passau (Duitsland); mgr. Pedro Baquero, bisschop van Kerema (Papoea-Nieuw-Guinea).

Onder de leden met een pauselijke uitnodiging vinden we de salesiaanse kardinaal Daniel Fernando Sturla Berhouet, aartsbisschop van Montevideo (Uruguay); en mgr. Luc Van Looy, bisschop van Gent (België).

Als lid van de gewone pauselijke raad, kardinaal Oscar Andrés Rodríguez Maradiaga, aartsbisschop van Tegucigalpa (Honduras).

Ten slotte, Andrea Bozzolo, hoogleraar dogmatische theologie van de Faculteit Godgeleerdheid van de Pontifical Salesian University (afdeling Turijn), en Renato De Guzman die de leiding heeft over het Bureau voor pastorale zorg in het Don Bosco Centrum op de Filippijnen.

Deelnemers uit de Salesiaanse Familie zijn er ook de zusters Lucy Muthoni Nderi, pastoraal werkzaam bij jongeren in moeilijkheden in Kenia; en zuster Alessandra Smerilli, hoogleraar aan de Pauselijke Faculteit Educatieve Wetenschappen Auxilium te Rome.

Een dergelijke grote deelname van salesianen aan de synode voor jongeren zal zeker de verspreiding van goede salesiaanse ideeën in de Kerk en de assimilatie van de ideeën en conclusies van de synode in de congregatie ten goede komen.