Eerste groendak op kerk in Tsjechië is... logo van Don Bosco

Groendak5 mucaphv

In Brno (Tsjechië) hebben de salesianen van Don Bosco een groendak aangelegd op het dak van het gemeentehuis en de kerk. De kleurrijke planten vormen samen het logo van Don Bosco. Opvallend: niet alleen het plantenlogo is uniek, maar het is ook het allereerste groendak op een kerk in Tsjechië.

Een groendak heeft veel positieve effecten, waarvan de meest opvallende de koeling van het gebouw en de verbetering van het microklimaat in de omgeving zijn. "Paus Franciscus schreef de encycliek Laudato Si, waarin niet meer wordt besproken of we milieuvriendelijk moeten zijn, maar hoe we dat moeten doen. Salesianen moeten ook in de ecologie een voorbeeld zijn voor jonge mensen", zegt Libor Všetula, de directeur van de gemeenschap.

Opvallend is dat het om het eerste groene dak op een kerk in Tsjechië gaat. Het project werd gerealiseerd door Vojta Urban, die in salesiaanse kringen opgroeide en in het salesianenhuis in Brno woonde terwijl ze tuinarchitectuur studeerde. "Het is het eerste groene dak op een kerk in Tsjechië. Ik kreeg het idee om het logo te maken, zodat het op de satellietkaarten te zien is", legt ze uit.