Eerste interview Bart Decancq: "Spirit van Don Bosco levend houden"

Bart20 Decancq20provinciaal 32uccav

Gisterenavond werd door de Algemene Raad in Rome beslist dat Salesiaan Bart Decancq Wilfried Wambeke vanaf 1 juli 2023 zal opvolgen als provinciaal van de provincie Vlaanderen-Nederland. "Een stevige, maar mooie uitdaging", blikt hij in een eerste interview al eens vooruit.

"Gisterenavond was ik bezig met een selectiecommissie in Kortrijk toen ik werd opgebeld door Algemeen Overste Ángel Fernández Artime. Toen wist ik al hoe laat het was", lacht Bart. "De Algemeen Overste gaf aan dat hij en zijn raad unaniem akkoord waren om me tot volgende provinciaal te benoemen. Blijkbaar hebben de medebroeders van onze provincie voldoende vertrouwen in mij. Dat zie ik als een compliment, al zal het wel even aanpassen worden aan deze nieuwe taak."

Afgevaardigd bestuurder DBOC

Deze benoeming houdt ook in dat Bart zijn functie als afgevaardigd bestuurder van het Don Bosco Onderwijscentrum (DBOC) eind dit schooljaar zal beëindigen. "De komende maanden moet er nog heel wat gebeuren. Zo moeten er onder meer twee opvolgers voor mijn functie gezocht worden", legt Bart uit. "Twee inderdaad, want het DBOC heeft een serieuze groei gekend met een sterke toename van het aantal Don Boscoscholen. Dat houdt in dat wat extra mankracht geen kwaad kan. Er zullen een aantal structurele veranderingen plaatsvinden, maar daarover wordt later nog gecommuniceerd."

"spirit levend houden"

Veel heeft Bart er nog niet over kunnen nadenken, maar hij wil toch al iets kwijt over zijn toekomstige functie. "Wilfried heeft de laatste jaren schitterend werk geleverd als provinciaal en dat wil ik de komende jaren verderzetten. Het hoofddoel blijft om de salesiaanse spirit in de toekomst te verzekeren zodat Don Bosco ook in Vlaanderen en Nederland blijft leven. Zorg dragen voor de gemeenschappen, voor de medebroeders en voor al onze werken speelt daarin een centrale rol."