"Eindelijk kunnen we ons nog eens volledig laten gaan"

Cursus pk02jrg

Door de nieuwe coronamaatregelen zag de situatie er niet goed uit voor jongeren die deel wilden nemen aan paascursussen en -kampen. Jeugddienst Don Bosco stak echter een tandje bij, waardoor alle animatorcursussen van Don Bosco coronaproof konden doorgaan.

Eén van die animatorcursussen vond deze week plaats in Hechtel-Eksel. Met zo’n dertig cursisten stonden ze klaar om er een fantastische week van te maken. Wij spraken met Lien (17), die ons vertelt hoe zij de cursus beleeft.

Hoe wordt zo’n paascursus georganiseerd in coronatijd?
“De cursus duurt een week: van maandag tot zaterdag. Blijven slapen is helaas niet mogelijk, dus na de cursusdag gaan we naar huis en de volgende ochtend staan we er weer. Maar toch doet dit heel veel deugd! We ontmoeten nieuwe mensen, maken nieuwe vrienden en kunnen ons nog eens volledig laten gaan. Dat hebben heel wat jongeren de laatste tijd echt wel gemist.”

Zijn jullie ook opgedeeld in verschillende groepjes?
“Ja, klopt. We zijn in totaal met zo’n dertig personen, dus er zijn drie bubbels van tien personen. Onze bubbel bestaat uit acht personen van speelplein Heidevreugde uit Genk en twee van speelplein Hutsekwap uit Beringen. We blijven binnen onze eigen bubbel, dus met de andere bubbels hebben we niet zoveel contact.”

En heb je al veel bijgeleerd?
“Absoluut! Gisteren hebben we bijvoorbeeld geleerd hoe je moet omgaan met moeilijke situaties zoals een ruzie of gevecht. Leerrijk, maar ook wel vermoeiend. Daarnaast hebben we ook geleerd hoe je spelletjes zo kan aankleden dat het leuker wordt voor een bepaalde doelgroep of hoe basisspelletjes aangepast kunnen worden aan deze coronatijd.”

Het is vandaag de voorlaatste dag. Wat staat er nog op het programma?
“We zijn opgedeeld in twee groepjes van vijf personen. De bedoeling is dat ieder groepje een groot spel maakt voor de andere groep. In dat spel moet je alles wat je geleerd hebt toepassen. Wij (Lien, Lara, Tuur, Gioia en Sander) maakten een spel in het thema ‘De Smurfen’: Gargamel heeft iedereen betoverd en aan de hand van verschillende opdrachten kunnen de spelers diamanten verdienen waarmee ze hun identiteit kunnen terugkopen. Hopelijk vinden de anderen het leuk, want we hebben er tijd en werk in gestoken.”

Klink alvast leuk! Laatste vraagje: zou je zo’n cursus aanraden aan andere jongeren?
“Zeker! Mensen denken vaak dat het wel lukt om kinderen een dag bezig te houden, maar ik heb hier heel veel bijgeleerd. Ik kan niet wachten om deze zomer weer op een speelplein te staan en alles wat ik hier geleerd heb te gebruiken!”

Bedankt, Lien (en de rest van de bubbel) en nog heel veel plezier de laatste dagen!