Emma getuigt over Wereldjongerendagen bij de medewerkers

53101980366 c8e84fa1cc c
Emma tijdens de Wereldjongerendagen in Lissabon

Deze maand werden Emma (23) en haar vriend Brecht uitgenodigd bij de Medewerkers van Don Bosco Groot-Bijgaarden om er over de Wereldjongerendagen in Lissabon te gaan vertellen. "Ik vertrok met een klein hartje", gaf ze eerlijk toe.

"Met een open houding en zonder veel verwachtingen trok ik naar de Wereldjongerendagen in Lissabon", begint Emma haar verhaal. "Wij sliepen met de Vlaamse deelnemers in twee scholen in Famoes, een dorpje buiten het centrum van Lissabon. We sliepen samen in klaslokalen en moesten ons buiten douchen met koud water. Had ik dat op voorhand geweten ... (lacht) Ik heb op de Wereldjongerendagen mijn grenzen verlegd, dit mede dankzij de steun die ik van verschillende deelnemers kreeg. Ik ervaarde een enorm gevoel van solidariteit ervaren onder de deelnemers."

De Wereldjongerendagen zijn ook een beproeving voor je geduld. "De dagen zijn gevuld met wachten, aanschuiven en onderweg zijn. Als er grote evenementen georganiseerd werden, zoals de openingsmis of de aankomst van de Paus, duurde het reizen door de overrompeling van honderdduizenden mensen nog langer."

Afbeelding2
Brecht en Emma met onze mascotte 'Doll Bosco'

Don Bosco

Emma heeft een band met Don Bosco en wilde er dan ook graag bij zijn op de Don Boscodag in Estoril. "De Don Boscodag was een heel fijne ervaring! Het was knap georganiseerd met verschillende activiteiten rond het leven en de boodschap van Don Bosco. Zo was er een grote dansshow waarin de droom van Don Bosco mooi verteld werd. Alles was top! Brecht was ook mee en zo heeft hij kennis kunnen maken met Don Bosco. Nu is hij ook geïnteresseerd in de figuur van Don Bosco."

Afbeelding1
Emma (midden) genoot van de uitwisseling met andere jongeren.

Werkpunten

Toch zijn er ook werkpunten volgens Emma. "Ik vond dat er te weinig tijd was voor momenten van reflectie. De Rise-Upmomenten waarbij er drie dagen lang over thema’s zoals integrale ecologie, sociale vriendschap en barmhartigheid in dialoog werd gegaan, waren te kort. De effectieve uitwisseling duurde vaak niet langer dan een half uur. Dat vind ik een gemiste kans. Ik had liever wat langer met andere jongeren kunnen uitwisselen. Dat zou veel waardevoller geweest zijn voor mij."

Maar al bij al houdt Emma een positief gevoel over aan de WJD. "Ik ben heel blij dat ik de kans heb gekregen om hieraan deel te nemen. Zo'n groot evenement met jongeren van over de hele wereld had ik nog nooit meegemaakt. Ik neem veel mee uit de ervaringen die ik heb meegemaakt en het heeft mij ook aangezet tot reflectie. Ik ben ook blij dat ik mijn ervaringen heb kunnen delen en dat er zoveel mensen geïnteresseerd zijn in wat wij daar allemaal hebben meegemaakt. Ik denk dat het voor vele mensen een boodschap van hoop kan zijn."