"Examens belangrijk om te zien waar leerlingen nu staan"

Examens 8i3qk2l

De onderwijssector draait sinds gisteren weer op volle toeren. Dat de komende periode echter allesbehalve evident zal worden, is duidelijk. In Het Journaal op Eén blikte Lieven Boeve, topman van het Katholiek Onderwijs, alvast vooruit.

“Ik denk dat het op virologisch vlak zeker een goede keuze was om de scholen gesloten te houden”, aldus Boeve. “Die verlengde herfstvakantie heeft er ook voor gezorgd dat leerkrachten en directeurs er weer klaar voor zijn. In die extra week hebben vele leerkrachten zich ook kunnen voorbereiden op het deeltijds afstandsonderwijs. Op die manier zullen de ploegen ongeveer voltallig voor de klas staan, terwijl we naar de herfstvakantie toe voelden dat vele scholen onder druk kwamen te staan en moesten sluiten door een tekort aan leerkrachten.”

Leerachterstand
Natuurlijk heeft die extra week vakantie ook negatieve gevolgen. “De pedagogische situatie was voor de herfstvakantie niet optimaal en is dat ook nu zeker niet”, gaat Boeve verder. “Het is heel belangrijk om de examenreeks met Kerstmis te laten doorgaan en van die proeven en deliberaties gebruik te maken om te kijken waar de leerlingen juist staan. In juni is er nogal voorzichtig gedelibereerd, dus het is des te belangrijker om nu de stand van zaken juist te kunnen inschatten. We moeten met de ouders en leerlingen in gesprek gaan over een eventuele heroriëntatie, want die zullen in deze examenperiode wellicht hoger liggen dan andere jaren met Kerstmis.”

Richtlijnen
Maar het wordt nog een hele puzzel om de examens coronaproof te laten doorgaan. “Ik merk dat heel wat scholen al bezig zijn met de organisatie, maar we zullen zeker nog samenzitten met de minister en andere partners”, besluit Boeve. “We merken dat de scholen hun best doen om de leerlingenstromen uit elkaar te houden, zodat er niet meer dan vijftig procent van de leerlingen op school aanwezig is. Zo willen ze bijvoorbeeld de tweede graad in de voormiddag examens laten afleggen en de derde graad in de namiddag.”