Farhad (16): "Ik wil een mens zijn, geen vluchteling"

Schermafbeelding 2024 03 28 om 09 27 44
De quote waarmee de oud-leerling van Don Bosco Brussel zijn brief begint.

In het Don Bosco Magazine van augustus 2023 kon je de straffe getuigenis van de 16-jarige Farhad lezen. Farhad was leerling van Don Bosco Brussel en vluchtte drie jaar geleden noodgedwongen van Afghanistan naar België om te ontsnappen aan de dood. Hoewel hij intussen veilige oorden heeft gevonden, is zijn strijd nog niet gestreden. Daarom schreef hij een brief aan de Europese politici.

Zijn boodschap? Betere bescherming, eenvoudigere procedures en meer begrip voor vluchtelingen. "We worden te veel gezien als vluchtelingen en te weinig als mensen", vertelde de toenmalige leerling van Don Bosco Brussel tijdens ons interview.

Op 7 maart werd Farhads brief uiteindelijk de wereld ingestuurd door VIA Don Bosco en Don Bosco International. "Deze brief gaat over Farhads verhaal als jonge vluchteling en zijn uitgesproken gevoelens over de huidige situatie in zijn land", klinkt het. "Bij het lezen van deze brief zult u de emoties kunnen ervaren van een jongen die dingen doormaakt die hij niet zou moeten meemaken in deze fase van zijn leven. Farhad heeft enorm veel tijd en energie gestoken in het schrijven van deze brief. Psychologisch gezien was het opschrijven van zijn reis niet gemakkelijk voor hem. Hij heeft letterlijk zijn hart en ziel met ons gedeeld."

"Farhad heeft lange tijd in onwetendheid geleefd over de situatie van zijn ouders. Het lukte hem niet om contact met hen te maken en hij wist niet of ze nog in leven waren. Gelukkig heeft hij ondertussen wel het nieuws gekregen dat zijn ouders zich nu in Pakistan bevinden. Ze zijn momenteel bezig met de goedkeuringsprocedure voor gezinshereniging, maar hebben dringend behoefte aan financiële en mentale steun. Farhad heeft deze brief echter niet geschreven om aandacht voor zijn persoonlijke situatie te vragen, maar om jongeren die – waar dan ook ter wereld – hetzelfde leed moeten dragen te helpen. Hij wil al deze jongeren een stem geven."