Feestelijk jaar voor OBC De Waai Eeklo

Huldiging stadhuis
In april 2023 werd OBC De Waai gehuldigd door Stad Eeklo

Op 1 september 1972 zag observatie- en behandelingscentrum (OBC) De Waai het levenslicht. Intussen zijn we ruim 50 jaar later en dat mag niet onopgemerkt voorbijgaan. Daarom vierde OBC De Waai niet alleen op 1 september 2022 feest, maar maken ze er een heel feestjaar van.

"OBC De Waai is een voorziening binnen vzw Jeugdhulp Don Bosco Vlaanderen", legt afdelingsverantwoordelijke Steffie Baeke uit. "Als observatie- en behandelingscentrum realiseren wij een behandeltraject voor jongeren van 6 tot 21 jaar. Hun ontwikkeling dreigt vast te lopen door een complex samengaan van individuele en contextfactoren. Samen met de belangrijke contextfiguren van deze jongeren worden op maat gerichte hulpverleningstrajecten uitgewerkt en doorlopen. Het OBC heeft een capaciteit voor 40 kinderen en jongeren die er residentieel kunnen verblijven. Ook begeleiden we een 10-tal gezinnen mobiel en ambulant."

Geschiedenis

Het concept van OBC De Waai was uniek in het toenmalige hulpverleningslandschap
Steffie Baeke

Op 31 januari 1967 – symbolisch gezien kon moeilijk voor een andere datum gekozen worden – werd de vzw 'Jeugdwerk van Don Bosco Eeklo' opgericht. "Maar pas op 1 september 1972, toen de bouw klaar was en er een voorlopige erkenning als “centrum voor eerste onthaal” van Justitie was, startte de werking onder grote druk van de gerechtelijke kringen", gaat Steffie verder. "De dubbele erkenning koppelde 'opvang' aan 'observatie en oriëntering'. Met dit concept nam De Waai een unieke plaats in het toenmalige hulpverleningslandschap."

In 2002 werd er een derde leefgroep gebouwd. "Hierdoor konden we meer differentiëren in leeftijden. We boden hulp aan jongens van 12 tot 18 jaar verspreid over drie groepen: 12 tot 14 jaar, 14 tot 16 jaar en de 17- en 18-jarigen. In september 2014 breidde OBC De Waai opnieuw uit. Van drie leefgroepen gingen we naar vijf leefgroepen waar ook meisjes en 6 tot 12 jarige kinderen een plaatsje kregen. Alle leefgroepen kregen Italiaanse -Don Bosco gerelateerde- namen: Pinardi, Chieri, Maïn, Valdocco en Becchi. Samen met afdeling OOOC De Bries en (n)RTJ De Stormkering evolueren we naar een geïntegreerd centrum voor diagnostiek en behandeling.

Opendeurdag I
De opendeurdag op zaterdag 13 mei werd een succes

Een jaar lang feest!

Intussen zijn we al ruim 50 jaar verder en dat moest gevierd worden in OBC De Waai. "We maakten er inderdaad een feestjaar van. We lieten een mooi logo ontwerpen voor ons 50-jaar bestaan en lieten dat in elke festiviteit terugkomen. Van september t.e.m. november 2022 hielden we een wedstrijd voor de herinrichting voor onze weide, in december 2022 organiseerden we een personeelsfeest, in januari 2023 organiseerden we een aperitiefconcert met niemand minder dan Yevgueni en in april 2023 werden we gehuldigd door Stad Eeklo."

En de kerst op de taart: het voorbije feestweekend. "Op vrijdag 12 mei hebben we onze vrijwilligers in de bloemetjes gezet met een barbecue en op zaterdag 13 mei hebben we onze deuren open gezet. Die opendeurdag was het grootste event van onze feestelijkheden en was ook een daverend succes: we hadden een mooie opkomst, de zon was van de partij en er was heel wat te doen voor onze bezoekers. Georganiseerde rondleidingen, verschillende drank- en eetmogelijkheden, kinderanimatie en pony-ritjes. Ook maakten we een tentoonstelling in onze sporthal waar we de evolutie van 50 jaar geleden tot vandaag visueel maakten."

Proficiat aan OBC De Waai!

Auteur: Tim Bex