Fonny Grootjans neemt na 9 jaar afscheid van Jeugddienst Don Bosco

Schermafbeelding202020 09 0720om2014 35 56 8z5roq6

Na meer dan 9 jaar bij de Jeugddienst van Don Bosco heeft Fonny Grootjans ervoor gekozen om vanaf volgende week een nieuwe uitdaging aan te gaan bij Don Bosco Network, de internationale NGO voor ontwikkelingssamenwerking, binnen Salesiaanse context. De Antwerpenaar stond voornamelijk in voor de coördinatie van de internationale projecten en blikt graag nog even terug.

Laten we beginnen bij het begin: Hoe ben je bij Jeugddienst Don Bosco terecht gekomen?
“In 2002 ben ik als vrijwilliger begonnen op de Jeugddienst. Nadat ik een instructorcursus gevolgd heb en zelf instructor werd, ben ik cursussen beginnen geven. In 2011 kwam er een vervangingsvacature vrij en uiteindelijk ben ik ook definitief aangenomen. Voor ik aan deze job begon, heb ik ook nog internationaal vrijwilligerswerk gedaan bij de Jeugddienst.”

Wat waren je taken bij Jeugddienst Don Bosco?
“Ik was voornamelijk bezig met het coördineren van de internationale projecten: het voorbereiden van jongeren, het promoten van internationaal vrijwilligerswerk, het begeleiden van Europese jongeren in Vlaanderen, het organiseren van Europese projecten in België, het ondersteunen en opvolgen van Don Bosco Youth-Net, enzovoort.”

Wat was je topmoment bij de Jeugddienst?
“Er zijn er meerdere. Waar ik heel veel deugd van heb, is om jongeren te begeleiden tijdens een project. Ik ben bijvoorbeeld een paar keer naar Zambia mogen meegaan met het vrijwilligersproject of met het team Pacoproject. Dat vond ik echt een hoogtepunt. Meer specifiek denk ik dan aan Team Paco 2016, dat was een topper. Verder denk ik ook aan het ‘European Solidarity Corps’-project in België, waar we de internationale animatoren ontvangen. En 60 jaar Jeugddienst Don Bosco. Dat was veel werk, maar wel een heel fijn feestje.”

Wat gaat je het meeste bijblijven?
“De warme en hartelijke sfeer tussen jongeren, tussen mensen. Zowel binnen als buiten Europa heb je een bepaald gevoel van verbinding en herkenning. Er is een enorme openheid en zin om elkaar écht te ontmoeten. We komen allemaal van een Don Boscowerking en dat brengt een gevoel met zich mee. Dat is niet meetbaar, dat kan je niet zien, maar het is wel voelbaar. En dat blijft me heel hard bij. Hetzelfde engagement, hetzelfde enthousiasme, dezelfde inspiratie, een deeltje spiritualiteit. Die samenhorigheid, dat geeft een warm gevoel. Ja, dat vind ik toch wel mooi.”