Enkele vragen aan zr. Princy, begeleidster van de Turijnreis.

Hoe vaak ben jij al in Turijn geweest?
In totaal ben ik al een vijftiental keer in Turijn geweest, maar met de jeugddienst ga ik ondertussen vier jaar mee.

Wat betekent Turijn voor jou?
Turijn is een levendige stad waar heel wat bezienswaardigheden en musea zijn. Een ideale en leuke stad om dus te flaneren door de winkelstraten. Maar ik loop toch het liefst rond in Valdocco. Voor mij is dat een plaats waar ik het gevoel heb van 'thuiskomen'.

De eerste keer dat ik in Turijn kwam, werd ik overweldigd toen ik de Basiliek van Maria Hulp binnenstapte. Die overweldiging heeft ondertussen plaats gemaakt voor inspiratie, bewondering, gebed, geloof, enthousiasme, dankbaarheid en de energie om verder te doen!

Hoe ziet het programma van een Turijnreis eruit?
We proberen op een min of meer chronologische volgorde het leven van don Bosco te vertellen. Daarbij staan we ook stil bij een aantal belangrijke figuren die deel uitmaken van onze grote salesiaanse familie, zoals Domenico Savio en Maria Mazzarello. Er is natuurlijk ook plaats voor spel, ontmoeting en vrije tijd.

Wat is de favoriete plek van de meeste jongeren?
Dat vraag je het best aan hen, denk ik. Een absolute favorieten van veel jongeren zijn ogenschijnlijk de pizzeria en de via Garibaldi – de winkelstraat, dus (lacht).

Maar ook gewoon 'buiten zijn', op de Valoponasca in Mornese, op de Becchi, in Valdocco – dat zijn plaatsen waar jongeren geraakt worden: door de natuur, door het leven van don Bosco of Maria Mazzarello, enz.

Welke activiteiten en spelletjes doen jullie?
Een spel dat nog altijd meegaat, is dat in Chieri, waar de jongeren in groepjes rondlopen op zoek naar verschillende plaatsen waar ze uitleg krijgen en een opdrachtje moeten doen. Wanneer ze een 'boeman' tegenkomen, moeten ze op de grond gaan zitten en heel luid lachen zodat ze niet aangetikt kunnen worden.

Voor de rest zorgen de gidsen voor leuke spelen en animaties en dat verandert dus elk jaar.

Waarom gaan jongeren mee naar Turijn?
Ik denk dat de sfeer een grote factor is. Ze horen enthousiaste verhalen van anderen die al mee geweest zijn en dat maakt hen ook enthousiast.

Sommigen gaan al meerdere jaren mee, voor de sfeer maar ook omdat ze geraakt worden door wat ze horen en zien.

Welke souvenirs worden er gekocht?
Van die kleine medailles om aan een kettinkje te hangen. Iets subtiels dat aan don Bosco doet denken en aan de fijne ervaring die ze opgedaan hebben.

Wat willen jullie graag doen tijdens de Turijnreis van 2020?
Knallen!!! (lacht) Doen wat we anders doen. Vol enthousiasme vertellen en gidsen, zorgen voor een leuke sfeer en op tijd eens stilvallen.