Gamen in de les? In Hechtel kijkt de leerkracht mee

Hechtel ae7rnfa

Spelletjes spelen, shoppen, sportuitslagen checken … Laptops in de klas maken de verleiding voor leerlingen groot om zich met andere zaken dan de les bezig te houden. Maar in Don Bosco Hechtel kunnen leerkrachten voortaan zien wat leerlingen tijdens de les op hun computer doen.

Het Hechtelse Don Boscocollege kocht vorig schooljaar laptops aan voor al haar leerlingen. Sinds dit schooljaar brengen leerlingen ze dagelijks mee naar school. “Op die manier kan er in elke les een ICT-omgeving gebruikt worden.”

Uitdagingen
Maar dat computergebruik brengt ook uitdagingen met zich mee. “Leerkrachten stellen soms vast dat een leerling helemaal niet oplet. En wanneer de leerkracht rondloopt, worden vensters snel weggeklikt”, zegt Dalemans. “Soms stellen we vast dat leerlingen bezig zijn met shoppen, spelletjes spelen, sociale media of het checken van sportuitslagen. Ook als volwassenen ervaren we allemaal hoe bijvoorbeeld pushberichten ons kunnen afleiden tijdens ons werk. Voor jongeren is het vaak nog een grotere uitdaging om de focus bij de les te houden.” De school blokkeert daarom al bepaalde websites voor leerlingen. “Maar ze weten altijd vrij snel een omweg te vinden om toch op die website te geraken.”

Enkel tijdens schooluren
Dus ging de school op zoek naar een manier om de controle te bewaren en zo kwamen ze terecht bij de software Sensocloud. “Leerkrachten kunnen die software gebruiken om de schermen van leerlingen te zien. Zo weten ze of leerlingen met de les bezig zijn en kunnen ze indien nodig pedagogisch bijsturen.” Dalemans benadrukt dat de software niet tijdens elke les gebruikt wordt. “Ik hoor van leerkrachten dat het vaak al volstaat om te waarschuwen dat ze de software zullen inschakelen.” De software wordt bovendien enkel tijdens de schooluren gebruikt. “Na de schooluren, in weekends en tijdens de vakantie wordt het volledig afgesloten. Die mogelijkheid vonden we heel belangrijk. Bovendien kunnen leerkrachten alleen live tijdens de les de schermen van de leerlingen zien. Ze kunnen niet aan het einde van de les kijken wat leerlingen gedaan hebben.”

Via Sensocloud heeft de leraar ook de mogelijkheid om het scherm van een leerling tijdelijk te blokkeren of om het internet uit te schakelen. “Dat laatste kan bijvoorbeeld ook tijdens toetsen of taken gebruikt worden, zodat leerlingen niets naar elkaar kunnen doorsturen. Wie niet met de les bezig is, zal daarnaast aangesproken worden op een redelijke, maar vastberaden manier, zoals we dat in het verleden ook al deden.”

Privacy
Hoe zit het dan met de privacy van de leerlingen? “Bij het uitdelen van de laptops hebben leerlingen en ouders een gebruiksovereenkomst ondertekend waarin staat dat de school monitoringssoftware kan gebruiken”, zegt Dalemans. “We zijn er na de herfstvakantie mee gestart en hebben het recent nogmaals gecommuniceerd naar ouders en leerlingen.”