Geen leerkrachten? Dan maar taalactiviteiten door artiesten!

DBSPW m9vgync

Sinds september heeft de eerste graad van Don Bosco Sint-Pieters-Woluwe geen leerkracht Nederlands meer. Na een mail van directeur Dirk Kerckhoven aan Michael De Cock (artistiek directeur KVS Brussel) besloten beide instellingen te gaan samenwerken.

Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) trommelt nu een aantal artiesten op die aan de slag gaan met de leerlingen, les geven en hun ervaringen delen. In een later stadium komen de leerlingen ook op bezoek naar KVS.

Groeiend probleem
“Het is tragisch dat we voor die leerlingen - jonge kinderen - op die leeftijd geen leerkrachten vinden", aldus directeur Dirk Kerckhoven. "Het is tevens een groeiend probleem in de Brusselse context: goede leerkrachten vinden. Vandaar dat ik mijn stoute schoenen heb aangetrokken en Michael een mail heb gestuurd.”

“Ik ben ontzettend blij met die stoutmoedige mail", vult Michael De Cock aan. "Het is voor ons een manier om passie en kennis te delen, en aan cultuurinnovatie te doen. Temeer omdat kunstvakken onder druk staan in het onderwijs nu esthetica uit de eindtermen dreigt te verdwijnen. Laat het dus ook een signaal zijn.”

Dans en literatuur
KVS sprak een aantal bevriende organisaties en kunstenaars aan om mee deel te nemen aan dit traject. Kristien De Coster (Ultima Vez) engageert zich om les te gaan geven en de leerlingen gaan ook aan de slag met Wim Vandekeybus voor een dansinitiatie. Daarnaast zullen ook Gerado Salinas, Joanna Rossi en Lisette Ma Neza aan de slag gaan met de leerlingen. Er wordt gewerkt rond identiteit, thuis en literatuur. Over een paar weken mogen de leerlingen zelf aan de slag op de scène van KVS en in de repetitiezalen van Ultima Vez en KVS.