Gloednieuw salesiaans filmfestival rekent op creativiteit van jongeren

Festival t5q3yxy

Op 18 en 19 november 2021 organiseert de congregatie van de Salesianen van Don Bosco het Don Bosco Global Youth Film Festival (DBGYFF). Met dit nieuwe initiatief nodigt de communicatiedienst van de congregatie jongeren wereldwijd uit om zelf korte films te maken over het thema hoop.

“Een filmfestival voor, door en met jongeren op honderden locaties in 134 landen over de hele wereld, in alle tijdzones.” Zo omschrijft de congregatie het nieuwe filmfestival op haar website. Het idee van een wereldfestival waaraan duizenden en duizenden jongeren uit de hele wereld kunnen deelnemen, komt rechtstreeks van de Algemeen Overste, Ángel Fernández Artime. “Jongeren die tijdens deze pandemie vastliepen, kunnen op deze manier hun creatieve energie uiten en de hele wereld positief beïnvloeden.”

Kortfilms, tekenfilms en muziekvideo’s
Alle jongeren onder de 30 jaar kunnen deelnemen, ongeacht hun religie of hun band met de Salesiaanse aanwezigheid. Het festival zal het motto van de Strenna als thema hebben (bewogen door hoop) en omvat drie categorieën waarin jongeren uit de hele wereld hun werk kunnen inzenden: kortfilms, tekenfilms en muziekvideo's. Om een grotere deelname te bevorderen en aan te moedigen, zijn er aanzienlijke prijzen ter beschikking gesteld voor de winnaars. Het gaat in totaal om een bedrag van 100.000 euro. De winnaars worden aan de hand van de drie categorieën bepaald door een jury bestaande uit prominenten uit de filmwereld, jongereniconen en autoriteiten uit de Salesiaanse wereld.

Band tussen salesianen en jongeren versterken
Pater Gildasio Mendes, Algemeen Raadslid voor Sociale Communicatie, verklaart: "Dit is een initiatief dat heel goed beantwoordt aan de talrijke doelstellingen van ons departement. Het is een manier om actief aanwezig te zijn in de digitale wereld met een duidelijke salesiaanse identiteit. Bovendien zal het een educatieve en creatieve dialoog bevorderen om jongeren in hun digitale habitat te evangeliseren, het protagonisme van jongeren bij het bouwen aan een betere wereld te bevorderen, en samenwerkingen te ontwikkelen tussen Salesianen en jongeren, zowel lokaal als mondiaal."

Eerste in zijn soort
"DBGYFF is de eerste in zijn soort. Het is een filmfestival van wereldklasse dat aan jonge filmmakers wordt aangeboden om hun talenten te uiten en bij te dragen aan het algemeen welzijn”, aldus directeur van het DBGYFF Festival, salesiaan Harris Pakkam. "We willen hen een aantrekkelijke ontmoetingsplaats bieden, om ervoor te zorgen dat jonge geesten worden opgeleid, vermaakt en in staat worden gesteld om de wereld te begrijpen en bij te dragen aan een goed leven. De jongeren kunnen 'de wereld in vuur en vlam zetten met hoop' met een vonk die zij zelf kunnen aanwakkeren, ontwikkelen, verdedigen en promoten in deze post-pandemische context."

DBGYFF wil een jaarlijks terugkerend evenement én een filmfestival van wereldwijde betekenis worden. Iedereen die wil deelnemen aan het DBGYFF kan zijn werk uploaden tussen 24 juli en 30 september 2021. Meer informatie? www.dbgyff.com