Griezelen in Genk: geslaagde stap in voorleesproject

Voorlezen 5i0ljzq

Op 26 november was het griezelen in Don Bosco Genk. Leerlingen van het vijfde, zesde en zevende jaar lazen horrorverhalen voor aan leerlingen van het eerste jaar. Dit evenement kadert in het project ‘Voorlezen maakt een verschil’, dat loopt dankzij de steun van Literatuur Vlaanderen.

De eerstejaars maakten een tocht langs minder bekende plaatsen in de school. Op de noodtrap vertelde het zevende jaar Business Support akelige verhalen over een enge tandarts en een gevaarlijke oppas. Het vijfde jaar Haarzorg en Office en Retail las in de griezelbibliotheek een verhaal voor over een jongen uit een vampierenfamilie met identiteitsproblemen. De leerlingen van het zesde jaar sociale en technische wetenschappen brachten enorm geanimeerd een aantal urban legends tot leven. Tussendoor maakten de leerlingen een tocht over een griezelkerkhof met een bijhorend vampierenverhaal. Ook de keuken was een etappe op het parcours waar de eerstejaars, de voorlezers, de begeleiders en de schminkers getrakteerd werden op een tas heerlijke heksensoep.

Workshops door auteurs
De leerlingen van de derde graad kregen in september en oktober handvatten aangereikt om boeiend voor te lezen. Met steun van Literatuur Vlaanderen kwam in september Els Beerten, de jeugdauteur met Genkse roots, op bezoek. Een goede auteurslezing zet jongeren aan om zelf te lezen en om voor te lezen. Daarna volgde een workshop van auteur Goedele Ghijsen over het belang van voorlezen op alle leeftijden, niet alleen voor kinderen. De bibliotheek verzorgde een workshop over aangepast voorleesmateriaal en de voorlezers zochten naar voorleesmateriaal. Dat konden ze dan gebruiken in de workshop voorleestechnieken van woordkunstenares Kathelijne BIlliet. Zij gaat er prat op dat na haar workshops alle leerlingen zin hebben om voor te lezen.

Hindernissenparcours
De Vlaamse voorleesweek was het moment om de theorie in praktijk te brengen. Op 26 november gingen de leerlingen van de derde graad voorlezen voor de eerstejaars. Maar het coronavirus maakte van de organisatie een hindernissenparcours: organiserende leerkrachten vielen uit door quarantainemaatregelen, afstand in lokalen moest gegarandeerd blijven, ... Maar flexibiliteit troef: leerlingen namen zelftests af en werkten zelfstandig, collega-leerkrachten vielen in. Ook was er de steun van ouders, leerlingen, leerkrachten en ondersteunend personeel die zorgden voor griezelmateriaal. De leerlingen van het vijfde en zesde jaar schoonheidsverzorging toverden de voorlezers en de begeleiders om tot hele mooie monsters. Een geslaagde activiteit, hopelijk de eerste van een lange traditie.