Herbeleef het Forum Salesiano van 2022

De20deelnemers wxvicje

Van 23 tot 26 augustus 2022 verzamelden een 25-tal deelnemers in het Italiaanse Valdocco voor het tweejaarlijkse Forum Salesiano. Salesianen van Don Bosco, Zusters van Don Bosco en heel wat medewerkers van verschillende Don Boscowerken uit Europa waren van de partij.

Het thema van het Forum Salesiano was dit jaar ‘What I want is your happiness: accompaniment of young people today'. Vanuit Polen, Spanje, Italië, Engeland, Nederland, Duitsland en Oostenrijk reisden tal van deelnemers af naar Valdocco, het centrum van de salesiaanse wereld. "Ook onze provincie Vlaanderen-Nederland was goed vertegenwoordigd met de deelname van provinciaal Wilfried Wambeke, Salesiaan Dieter Verpoest, Rita Vermeltfoort van Don Bosco Werken Nederland en Carlo Loots en ikzelf van Don Bosco Vorming & Animatie", vertelt Annemie Tuts. "Ook de Vlaamse Salesiaan Wim Collin, werkzaam aan de salesiaanse universiteit van Rome, mogen we bij onze delegatie tellen. Carlo en Wim zijn ook allebei lid van de werkgroep die deze studiedagen organiseren." (lees verder onder foto)

Enkele deelnemers, waaronder Salesiaan Dieter Verpoest (rechts) wisselen hun ervaringen uit.

Unieke sfeer
Op uitnodiging van de werkgroep lieten enkele sprekers vanuit verschillende invalshoeken hun licht schijnen op het thema ‘begeleiding’. "Naast deze inhoudelijke inbreng was er ruim tijd om ervaringen en inzichten uit te wisselen", gaat Annemie verder. "Tijdens deze dagen werd ook optimaal de kans benut om de bijzondere sfeer van Valdocco op te snuiven. We brachten een geleid bezoek aan het vernieuwde museum Casa Don Bosco en konden zelfs genieten van een exclusief avondlijk mini-orgelconcert door de organist van de basiliek. De vieringen, gebedsmomenten en avondwoordjes kregen extra betekenis en sfeer door de toch wel bijzondere locatie van Valdocco." (lees verder onder foto)

Er was ook voldoende tijd om de sfeer van Valdocco op te snuiven.

Herbeleef het Forum Salesiano
Er werd ook vooruitgeblikt naar de volgende editie van het Forum in 2024. "Ongetwijfeld zal er dan ook weer een boeiend thema op het programma staan", besluit Annemie. Wie deze editie gemist heeft, maar graag wil weten welke inhouden de verschillende sprekers brachten, kan alle bijdragen en foto’s bekijken op de site van Forum Salesiano. Het is eveneens mogelijk de uiteenzettingen integraal te bekijken op video. Deze filmpjes kan je terugvinden door de link naar het Youtube-kanaal van Forum Salesiano te volgen.