'Het evangelie van Jan Klein', boek van een inspirerende salesiaan

Jan Klein hvmidri

Veel oud-studenten zullen nog steeds goede herinneringen aan 'pater Jan Klein' koesteren. Hij was niet alleen leerkracht Nederlands, maar maakte zijn leerlingen ook warm voor cultuur en algemene ontwikkeling. Met 'Het evangelie van Jan Klein' brengt Ruud Pragt het manuscript van Jan Klein uit in eigen beheer.

"Zolang ik hem kende als student in Ugchelen en ‘s-Heerenberg was pater Jan Klein niet alleen onze leraar Nederlands, maar ook de redacteur van Don Bosco NU", vertelt Ruud Pragt. "Veel oud-studenten uit Ugchelen en ‘s-Heerenberg hebben nog steeds zeer mooie herinneringen aan hem."

Mooie ontmoetingen
"Jan was destijds erg geïnteresseerd in de exegese die ik kreeg in Amsterdam, waar ik theologie studeerde. Ik herinner me van die gesprekken hoe we bijvoorbeeld spraken over Maria Magdalena. Was ze echt 'bevrijd van demonen', zoals je kan lezen in het evangelie van Marcus of eigenlijk een 'ingewijde'. Ook spraken we over het feit dat de evangeliën eigenlijk joodse geschriften zijn. Bij één van die ontmoetingen gaf hij me een pak papier, een manuscript met de titel 'Iemand uit Nazaret, variaties op evangelieverhalen'. Hij zei: “kijk maar wat je er mee doet”. Zijn plotse overlijden in 1989 betekende voor mij ook het einde van die mooie ontmoetingen."

"Door omstandigheden is het manuscript te lang blijven liggen. Bij het inscannen ontdekte ik de verhaallijnen die hij in 'zijn evangelie' aanbracht. Dertig jaar geleden moet het revolutionair geweest zijn om Jezus te beschrijven als een mens. Iemand die gaandeweg steeds meer zijn roeping ontdekt. Het is boeiend om in dit evangelie mee te beleven hoe Jezus zelf ontwikkelde, maar hoe ook zijn leerlingen steeds maar weer vasthielden aan een vooral politiek ideaal en uiteindelijk toch een vermoeden kregen van 'het Rijk'."

Eigen evangelie
"Ook al heb je de grote verhalenverteller 'pater Klein' niet gekend, toch kun je zoveel jaren na zijn overlijden nog genieten van 'zijn' evangelie. Jawel, het evangelie als een verhaal. Ook al ken je de evangeliën, in het 'evangelie van Jan Klein' blijf je geboeid lezen hoe Jezus zelf verwonderd is over zijn eigen ontwikkeling. Je weet hoe zijn leven afloopt en toch vertelt hij het zo dat je blijft lezen. Centrale personen komen steeds weer anders terug en Jan Klein zet jou als lezer aan het denken."

"Ik noem dit boek 'het evangelie volgens Jan Klein’, waarin je kunt genieten van zijn dichterlijke taalgebruik, doorleefde en zeker niet-achterhaalde theologie en een kijk op mens en samenleving die nog steeds uiterst actueel is. Deze 'evangelieverhalen' passen helemaal bij Don Bosco. Ze kunnen ook jongeren open maken voor de echte evangeliën en passen helemaal in de 'zinplek' die Don Bosco steeds weer voor jongeren organiseerde. Echte literatuur roept vaak de ervaring op van erin te willen verblijven. Zo is dit evangelie een verhaal waar je in zou willen 'wonen'."

Het boek komt uit in eigen beheer. De prijs inclusief verzending binnen Nederland komt uit op €17,50. Bestellen? Dan graag via de mail: r.pragt@upcmail.nl.

Ruud Pragt.