“Het is gewoon een unieke ervaring!”

Art1 gw8z1t6

Interview Arthur De Bolle – Deelnemer Vrijwilligersproject Zambia 2019

Dag Arthur, jij bent de voorbije zomer met de Jeugddienst naar Zambia geweest. Hoe was dat voor jou?
Het was een superervaring! We hadden een zeer fijne groep vanuit België, maar ook het project, de cultuur, de omgeving: het was écht geweldig om dat eens te ervaren.

Jullie hebben je ingezet voor het Chiloto-project van de salesianen van Don Bosco. Wat voor een project is dat?
Chiloto is eigenlijk een opvangtehuis voor kinderen en jongeren uit Makululu, een dichtbevolkte woonwijk met veel armoede en toch ook wel redelijk veel straatkinderen. De kinderen die in Chiloto wonen, hebben meestal geen ouders meer, of kunnen niet terecht bij hun familie. Ze worden er opgevangen en krijgen de kans om naar school te gaan en zich in een familiale omgeving te ontwikkelen. Chiloto wordt eigenlijk hun thuis.

Hadden jullie veel contact met de kinderen?
Ja, dagelijks waren we met hen bezig. We hielpen mee tijdens de huiswerkmomenten ’s avonds, we aten geregeld samen, we zagen de kinderen op het speelplein en dagelijks werden er ook avondactiviteiten georganiseerd ter ontspanning. Het was niet altijd even makkelijk, doordat de kinderen zeer competitief zijn ingesteld en vaak nog een straatmentaliteit hebben. Ze kunnen zeer hard zijn voor elkaar.

Kan je eens een mooi moment beschrijven dat jou is bijgebleven?
Er is me veel bijgebleven. Ik zal deze ervaring niet snel vergeten. Maar een van de leukste was wel dat we met de groep door Makululu wandelden en dat we achtervolgd werden door een groep kinderen. Aan elke hand had ik drie kinderen meelopen. We konden zingen en dan zongen ze mee, of hen enkele woorden aanleren en dan herhaalden ze dat. Of wij zeiden enkele woorden in het Bemba en dan begonnen ze allemaal te lachen. Er werd enorm veel plezier gemaakt tijdens die wandeling.

Hoe kijk je terug op die ervaring? Is er iets dat je meeneemt?
Ik heb het gevoel dat het wel een impact heeft gehad op mij. Je leeft er in een andere, minder luxueuze context. En dat doet je veel meer relativeren eens je terug bent. In Zambia ‘s avonds de ijskast optrekken en daar nog een ‘late night snack’ maken was geen optie, gewoon doordat dat alles zeer beperkt aanwezig was. Je moest het doen met wat er was. En dat heeft me wel tot het besef gebracht dat we dankbaar mogen zijn voor wat we hebben, maar ook dat we kritisch mogen zijn voor onszelf. En dat we het gerust soms ook met wat minder kunnen doen.

Waarom zou iemand mee moeten gaan met het Vrijwilligersproject Zambia in 2020?
Het is gewoon een unieke ervaring. Je krijgt die kans niet veel en die moet je gewoon grijpen. Je beleeft superleuke momenten met je reisgenoten, je ontmoet in Zambia zoveel mensen – jong en oud – en je beleeft unieke momenten. En ‘gewoon’: het is een andere cultuur die je kan ontdekken. Je moet het écht gedaan hebben, het is een unieke kans!

Don Bosco zou trots zijn op jullie! Dank je wel en tot snel!


Voor het project in de zomer van 2020 zijn er nog 2 plaatsen vrij. Meer info:
https://www.jeugddienstdonbosco.be/internationaal/vrijwilligerswerk-in-afrika?subclass=vrijwilligersproject-zambia