Het straffe verhaal van Brhane: verwoest door zee, gered door salesianen

Brhane p827756

Vorig jaar probeerde Brhane uit Eritrea zijn thuisland te ontvluchten. Samen met een groep andere jonge vluchtelingen stak hij de Middellandse zee over met dramatische gevolgen. Hun kleine bootje kwam vast te zitten en werd getroffen door golven van wel acht meter hoog.

Gelukkig konden Brhane en de andere vluchtelingen gered worden door de bemanning van het Libanese vrachtschip ‘Talia’. Onder de vluchtelingen bevonden zich jonge mensen die er slecht aan toe waren wat gezondheid en voeding betreft. Toen Brhane in Malta aankwam, was hij mager en bang. Hij had de kracht niet om zelf van de boot te stappen en moest door een bemanningslid van de boot worden gedragen, een beeld dat op verschillende sociale media verspreid werd.

Opgevangen bij de salesianen
Na een herstelperiode in het ziekenhuis kwam Brhane bij de Salesianen van Don Bosco in Malta terecht. Hij nam er deel aan een dagprogramma dat werd uitgevoerd in samenwerking met de ngo’s Migrant Offshore Aid Statioin (MOAS) en Jesuit Refugee Service (JRS). Brhane, en vele andere vluchtelingen, worden voorzien van basisbehoeften zoals voedsel, medicatie en kleding en leren daarnaast ook basisvaardigheden en Engels zodat ze makkelijker kunnen integreren in de samenleving.

Brhane vandaag, met salesiaan Fabio Vella
Brhane vandaag, met salesiaan Savio Vella.

Intussen wordt Brhane nog steeds opgevangen door de salesianen en het gaat al veel beter met hem. Hij zit nu in het ‘Mamma Margherita Home’. "De salesianen ontfermen zich over de meest kwetsbare en behoeftige jonge vluchtelingen die op onze kusten aankomen. We zorgen voor hen, verzorgen hen, tonen hen liefde, en samen met hen plannen we hun toekomst. Wij bieden hen hoop”, vertelt directeur en salesiaan Savio Vella.

Jonge vluchtelingen zetten hun leven op het spel om de Middellandse Zee over te steken op zoek naar een beter leven. Sinds 2010 bieden ‘Mamma Margherita Home’ en ‘Osanna Pia Home’ in Sliema onderdak en zorg aan jonge vluchtelingen die op Malta aankomen en steunen ze hen in hun zoektocht naar een betere en veilige toekomst.