Heverlee viert gouden jubileum van Roger Burggraeve

Roger hxkg803

Na twee jaar planning (maar zonder uitvoering vanwege corona) mocht de salesiaanse gemeenschap van Heverlee op zondag 19 juni het gouden priesterjubileum van Roger Burggraeve vieren. Roger had onder meer zijn familie, provinciaal Wilfried Wambeke en zijn wijdingsgenoten (Mgr. Luc Van Looy, Albert Van Hecke en Albert Lefevre) uitgenodigd om mee te vieren.

"Het werd een deugddoend feest dat begon met een viering waarin Mgr. Luc Van Looy voorging en de homilie verzorgde", vertelt Jos Claes, medebroeder in Heverlee. "De bisschop belichtte Sacramentszondag, het denken van Roger vanuit zijn leermeester Levinas, het document Evangelii Gaudium en het synodaal denken van paus Franciscus. Hij wees verder op salesiaanse pastoraal van Roger gekruid met veel kleine goedheid. Roger zaaide in zijn ondersteuning van Eigentijdse Jeugd en de begeleiding van studenten en zoekende jongvolwassenen in Leuven. Vaak kwamen en komen oud-studenten bij hem aankloppen voor raad of advies. 'Het kleine goede wint niet altijd, maar wordt nooit overwonnen', besloot de bisschop."

Dankwoord
In zijn dankwoord eindigde Roger met een herinnering. "Bij een van de vele ontmoetingen ten huize van mijn leermeester Levinas vroeg de Joodse wijsgeer me: ‘Wat betekent dat nu, katholiek priester zijn?’ Ik wist niet direct wat te antwoorden. Levinas gaf zelf het antwoord: ‘De priester herhaalt bij het breken van het brood de woorden en gebaren van Jezus: dit is mijn lichaam, hij deed dit voor zijn apostelen en alle mensen. Priester zijn is dus herhalen: dit is mijn lichaam. Hij geeft Jezus en zichzelf zich aan zijn mensen.’"

Gezelligheid en herinneringen
De receptie en de heerlijke maaltijd verhoogde de gezelligheid. "Een aantal boeken van Roger en de foto’s op de borden in de ontmoetingszaal riepen mooie herinneringen van de jubilarissen op uit hun salesiaanse leven in Groot-Bijgaarden en Leuven. De koffietafel bracht de gezelligheid rond de zussen. De West-Vlaamse anekdotes over hun naoorlogse jeugdjaren in Passendale bij de tabaksoogst en de dynamiek van hun vader liet ons glimlachend van de familiegeest proeven", besluit Jos Claes. "Dankbaar om de zonnige namiddag en de salesiaanse sfeer van deze dag waaruit we levensenergie putten en wensten we elkaar een gezegende weg huiswaarts."