Hoe Don Bosco's aanwezigheid iedere communicator kan inspireren

DB 5qnb88g

“Het feit dat Don Bosco zoveel mensen wist te inspireren is dankzij de ontwikkeling van betekenisvolle persoonlijke relaties.” Dat vertelt Gildasio Mendes, communicatieverantwoordelijke van de congregatie van de Salesianen van Don Bosco.

De kunst om mensen te inspireren

"Een goede communicator is iemand die een persoonlijke en effectieve relatie met anderen tot stand brengt", legt Gildasio Mendes uit. "Communiceren vereist van de communicator altijd een groot vermogen om relaties aan te gaan en banden te scheppen met mensen. Of het nu via radio, TV, internet, krant, onderwijs of prediken is: de communicator moet een aanwezigheid hebben die verovert, overtuigt, trouw blijft aan zijn publiek én iets te communiceren heeft dat het leven van mensen raakt."

Aanwezigheid als cruciale factor

"De kunst van het communiceren gaat niet alleen over technieken of trucs om de harten en geesten van mensen te bereiken", gaat Gildasio verder. "Misschien is dat net de reden waarom, ondanks de vele communicatiemiddelen, sommige grote leiders moeite hebben met communiceren en mensen voor zich te winnen. Communicatie is niet eenvoudig. Het heeft te maken met het hart en met waarden en attitudes die de belevingswereld en het leven van mensen raken. Bovenal gaat het om effectieve aanwezigheid!"

"Aanwezigheid heeft te maken met geloofwaardigheid, met menen wat men zegt, met zeggen wat men meent, en met trouw zijn aan wat men doet en gelooft. Don Bosco was een opvoeder-communicator die een diepgaande ervaring van aanwezigheid beleefde bij zijn jongeren en diegenen die hij ontmoette. Don Bosco's liefdevolle, diepgaande en reële aanwezigheid gaf hem een enorme geloofwaardigheid met betrekking tot wat hij geloofde, droomde en wilde bereiken. Vanuit zijn persoonlijke ervaring als opvoeder van jongeren leefde, onderwees en schreef Don Bosco dat aanwezigheid een van de belangrijkste uitingen is van menselijke relaties.”

Studie van psychologe Amy Cuddy

“Het hele preventieve systeem van Don Bosco is dus gebaseerd op de essentiële pijler ‘aanwezigheid’. Maar we moeten ons afvragen waarom aanwezigheid in deze zin zo belangrijk is”, merkt Gildasio op. “In een van haar studies stelt sociaal psychologe Amy Cuddy dat ‘wanneer mensen echt geloven in de waarde en het potentieel van het project van diegenen die het voorstellen, ze zich zullen inzetten om het te realiseren en nog beter te maken.’ Voor haar komt het vermogen om te overtuigen en betrokkenheid te genereren dus voort uit de eigenwaarde en het zelfvertrouwen van het individu, de overtuiging van de communicator met betrekking tot de waarden die hij in de praktijk brengt.”

Effectieve en affectieve aanwezigheid

“Door zijn effectieve en affectieve aanwezigheid trok Don Bosco mensen mee met hem en zijn visie", aldus Gildasio. "Elke droom die Don Bosco ons vertelde, werd werkelijkheid. Don Bosco is een trefzekere referentie voor jonge mensen. Als priester, opvoeder en communicator heeft hij lief in de naam van Jezus Christus. Zijn aanwezigheid was een teken van Gods liefde voor de jeugd. Vanuit deze aanwezigheid van liefde en vanuit zijn vermogen om een affectieve en effectieve referentie te zijn met geloofwaardigheid, ontwikkelde hij het vermogen om jonge mensen aan te trekken tot een christelijk levensproject: om salesianen te zijn en met hem te werken.”

“Don Bosco is een referentie als communicator voor zijn tijd, maar ook voor onze tijd van digitale en virtuele realiteit. Was hij vroeger diep aanwezig bij zijn jongeren door zijn pedagogische en communicatieve vaderlijkheid, dan is hij vandaag aanwezig in ieder van ons die communiceert en effectief aanwezig is in het leven van de jongeren van vandaag.”