Donderdag 17 oktober: een voormiddag lesgeven en dan snel naar huis, want de pastorale tweedaagse begint in de namiddag. Snel iets eten, de nodige bagage in een tas steken en de GPS instellen op 'La Foresta' in Vaalbeek!

Na een rustige rit vanuit Limburg kom ik nog ruimschoots op tijd aan op het prachtige domein. Een beetje benieuwd naar wie er dit jaar allemaal van de partij gaat zijn. Eenmaal binnengekomen worden we feestelijk verwelkomd met een lekkere Don Boscogateau. Het thema is immers ‘vieren’.
Na kennisgemaakt te hebben, mogen we aan de feestelijk gedekte tafels aanschuiven en stilstaan bij wat vieren echt is. Aan de hand van een lekkere menukaart mogen we uitwisselen met wie we graag vieren en wat we graag vieren.

Na dit leuke tafelmoment kregen we van Hilde Van Parys enkele aanzetten om vieren te koppelen aan woorden. We werden uitgedaagd om zelf iets neer te schrijven. Geen sinecure om dat binnen een korte tijd te doen, maar o zo leuk om hier nog eens tijd voor te nemen. Het is me gelukt een eigen geloofsbelijdenis neer te pennen, want geloven en vieren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Na de avondmaaltijd mochten we ons creatief uitleven met verf en penseel. Koen Lemmens kwam ons hierin begeleiden. Vieren en beeld aan elkaar linken, niet echt mijn sterkste kant. Met wat hulp van Koen heb ik een schilderwerkje kunnen maken bij mijn geloofsbelijdenis.

De avond werd feestelijk afgesloten in de bar en dan konden we genieten van een heerlijke stille nacht.

Na het ontbijt mochten we stilstaan bij vieren en ruimte. We kregen de kans om een kijktafel uit te werken. Met behulp van een oude kerststal en heel veel Playmobile figuurtjes is mijn groepje er in geslaagd om de geboorte van Jezus op een hedendaagse manier weer te geven. Ook de andere groepjes kwamen tot een prachtig resultaat.

De tweedaagse werd afgesloten met een intense viering die door ons allen werd voorbereid.
We hebben heel veel en verrassende aanzetten gekregen om hier binnen onze scholen mee aan de slag te gaan. Ik kijk al uit naar volgend jaar! Maar ik onthoud vooral; Hoe meer je het leven viert, hoe meer er te vieren valt…