Hoe ouders kinderen kunnen begeleiden bij hun studiekeuze

Studiekeuze u9hqu23

Voor sommige jongeren is het al een gemaakte keuze, anderen zitten met hun handen in het haar omdat ze bijna afstuderen en nog steeds niet weten wat ze volgend jaar willen doen. Universiteit of hogeschool? Een wetenschappelijke richting of juist helemaal niet? Geen flauw idee…

Natuurlijk is het voor jou als ouder ook niet aangenaam wanneer je kind voortdurend gestresst is over zijn of haar toekomst, maar je hoeft niet bang te zijn: ze komen wel op hun pootjes terecht. Toch is de rol van de ouder ook enorm belangrijk in het studiekeuzeverhaal. Hieronder geven wij enkele tips die voor ouders een meerwaarde kunnen zijn om de keuzestress van hun kind te verlichten.

#1 Doe samen een interesse- of beroepskeuzetest

Online zijn er heel wat interesse- en beroepskeuzetesten te vinden. Daarbij kan de jongere ontdekken en aangeven wat hij of zij interessant vindt. Op basis hiervan zullen er bepaalde suggesties voor studiekeuzes of beroepen verschijnen. Maar het kan ook interessant zijn om deze test samen met je kind in te vullen. Op die manier kom jij als ouder beter te weten hoe jouw kind over iets denkt, maar kan je zelf ook tips en suggesties geven over hoe jij jouw kind ziet en kent.

#2 Bezoek samen een open dag

Ook al willen heel wat jongeren liefst zelfstandig naar een open dag gaan en schamen ze zich als mama of papa erbij zou zijn, durf toch maar eens mee te gaan. Samen kom je namelijk verder. Bekijk van een afstand hoe jouw kind zich voelt bij bepaalde zaken, maar durf evengoed wat meer betrokken te zijn wanneer je voelt dat dat nodig is. Bezoek ook meer dan één open dag. Hoe meer opties je tiener leert kennen, hoe duidelijker het wordt welke richting hij of zij uit wil gaan.

#3 Begin op tijd

Als jouw zoon of dochter in de laatste klas van het middelbaar zit, kun je deze tip misschien beter overslaan, want op tijd beginnen aan deze zoektocht is cruciaal. Je hoeft daarom niet meteen verschillende scholen of open dagen te bezoeken, maar je kan wel al eens op zoek gaan naar de interesses en toekomstdoelen van jouw kind. Wat zegt je hoofd? Wat zegt je hart? Hoe ga je kiezen? Begin op tijd over deze zaken te praten. Keuzes leren maken, groeien in de beslissingen die je neemt en kritisch naar jezelf kijken zijn levenslessen die verder gaan dan alleen studiekeuze.

#4 Durf door te vragen

Ook al loopt het soms niet van een leien dakje en raakt jouw puber (excuseer, tiener) wel eens gefrustreerd in de zoektocht, durf toch door te vragen wanneer hij of zij een stap heeft gezet in het keuzeproces. Stel open vragen en ga uit van talenten:
- Hoe was de open dag? Ben je meer te weten gekomen? Wat is de volgende stap?

Wanneer zulke vragen niet lijken te werken, probeer dan eens een ‘wondervraag’. Een ‘wondervraag’ is heel breed en laat veel ruimte voor de ander:
- Als je drie wensen zou mogen doen voor jezelf, voor de toekomst; welke zijn dat dan? Herinner je je een persoonlijke ervaring die voor jou heel waardevol en leerzaam was? Stel je zou alles kunnen worden en er is geen enkele beperking… wat zou je dan willen worden?

Zelfs als je als antwoord ‘koning’ krijgt, zeg dan niet dat dat niet kan. Luister waarom je kind dat dan zou willen worden, want achter dat antwoord kunnen misschien nog heel wat interessante zaken schuilgaan.

#5 Verwen je kind

Je zag in dit artikel woorden als ‘stress', ‘gefrustreerd’ en ‘schamen’ verschijnen. Let op: dit zijn geen negatieve woorden, wel woorden die aantonen dat het niet de leukste periode is voor jouw kind en dat hij of zij zich kwetsbaar voelt. Wees daarom ook niet te hard en leg je studerende kind regelmatig eens in de watten. Zorg voor een extraatje bij het studeren of maak zijn of haar favoriete eten. Geef naast de aandacht aan de studievoortgang dus ook voldoende aandacht aan het welzijn van jouw kind. Dat is misschien wel de meest belangrijke tip.

Op zoek naar meer tips? Neem dan zeker ook eens een kijkje op Onderwijskiezer (voor België) en op Studiekeuze123.nl (voor Nederland), dit zijn hulpmiddelen om je belangstelling voor opleidingen van het hoger onderwijs in kaart te brengen.