Iets dat al snel duidelijk wordt als je een spel aan het maken bent voor een groep tieners, is dat je hen niet gewoon een bal kan geven en zeggen: “Amuseer jullie maar.”

Maar wat kan je dan wel doen? Op vakantiewerking Imago in Hechtel ontvangen we dagelijks zo’n vijftig tieners. Dat zijn dan jongens en meisjes tussen dertien en vijftien jaar. Wij zullen jullie enkele tips geven uit onze ervaring om jullie werking met tieners te optimaliseren.

Allereerst: tieners willen absoluut niet als kinderen behandeld worden. Jongens gedragen zich vaak nogal stoer in het bijzijn van hun vrienden, terwijl meisjes zichzelf als volwassen zien. Om hiermee om te gaan, is het

belangrijk dat je in je achterhoofd houdt dat ze zich geen kind meer voelen. Ze zijn jongvolwassenen en zo mag je hen ook aanspreken. Betekent dat dan dat spelletjes stom en saai zijn? Helemaal niet. Je moet het gewoon kunnen verkopen.

Hoe kan je dat dan doen?

Wel, op Imago pakken wij dat aan door onze spelen goed voor te bereiden. Een spel duurt bij ons zo’n twee en een half uur, en bestaat vaak uit verschillende delen. Vaak zijn de tieners alleen in een groepje met een begeleidende animator, en kunnen ze zelf kiezen wat ze doen tijdens het spel. Autonomie is dan ook noodzakelijk. Hier bedoelen we niet mee dat je hen gewoon maar laat doen, maar wel dat je hen laat kiezen welk pad ze nemen door een spel.

Neem als voorbeeld een postenspel.

Je geeft de tieners de vrijheid om zelf te kiezen wat voor spel of opdracht ze willen doen om punten/muntjes te verdienen. Die muntjes kunnen ze dan weer gebruiken om in een winkel onderdelen te kopen om zo aan hun project te werken. Dat is in het verleden al een gocart geweest, een festival, restaurant en ga zo maar door.

Zo heb je wel een duidelijk spel met een einddoel, maar hoe ze daar geraken, kunnen ze zelf kiezen. Op die manier kunnen ze hun fantasie de vrije loop laten. Ook de inkleding van een spel is belangrijk. Het maakt eigenlijk niet echt uit wat dat is, zolang het maar vol overtuiging gebracht wordt. Een spel over Dora of Pokémon klinkt misschien kinderachtig, toch waren die spelen successen op Imago.

Over the top

is vaak het ordewoord bij zulke thema’s. Bij andere thema’s moet je dan weer opletten dat het niet te kinderachtig wordt. Toegegeven, dit is een moeilijke afweging die je meestal pas leert met trail and error.

Tieners zijn verassend competitief.

Op Imago maken we dan ook gebruik van een puntenklassement. Het idee is best simpel. Iedereen start met 100 punten. Elke dag dat je naar Imago komt, krijg je er tien punten bij. Als je die dag het spel wint, krijg je er nog eens 30.

Wij plaatsen vaak foto’s op onze Facebookpagina, en elke keer dat een tiener zichzelf tagt, krijgt hij of zij 5 punten extra. Als dat nog niet genoeg is, doen onze animatoren een aantal keer in de zomer uitdagingen. Dat is iets wat ze zelf kiezen.

Voorbeelden uit het verleden zijn van de zee naar Hechtel fietsen, 24 uur gamen, en een eetwedstrijd. Onze tieners kunnen hun verdiende punten daarop dan inzetten. Het einddoel is natuurlijk onze geweldige prijzenpot. Wie de meeste punten heeft, mag eerst kiezen en zo gaan we verder tot alle prijzen op zijn.

Tieners geven respect als je hen met respect behandelt.

Wat zit hier zoal in?

Een jaar lang gratis frietjes, je lengte in frisdrank, gratis worstenbroodjes, Imago-gadgets, snoepjes, ... Alles wat tieners graag hebben. Dat competitieve aspect helpt om tieners te motiveren om mee te spelen. Natuurlijk zijn er soms wel tieners die niet graag meedoen. Bij die situaties zien we dat vaak de groepsleden en vrienden elkaar al helpen motiveren. Als dat nog niet genoeg is, moet de animator natuurlijk ingrijpen. Iemand straffen of dwingen mee te doen, werkt naar onze ervaring eerder averechts.

Als ze niet willen meespelen, ga je gewoon een volwassen gesprek aan. Zeg dat er veel tijd in zo’n spel gestoken is en dat het van basisrespect getuigt om toch te proberen om mee te doen. Vraag waarom ze het niet leuk vinden en probeer een oplossing te zoeken.


Natuurlijk zijn er ook situaties waar tieners niet willen luisteren

Een jongen die het spel stoort en aandacht zoekt door ongepast gedrag is vaak snel in de kiem te smoren. Eén korte opmerking: “Heel stoer, hoor.”

Vaak krijg je dan bijval van andere jongeren die het gedrag even storend vinden. Zo kan je zonder kwaad te zijn dat gedrag snel corrigeren. Meisjes zijn een andere zaak.

Ze voelen zich snel te volwassen en als een gesprek niets oplevert, is het vaak zeer moeilijk. Zoek het onderliggend probleem en probeer dat op te lossen, maar daar hebben we helaas ook geen kant-en-klare oplossing voor.

Veel mensen denken dat tieners een moeilijke groep zijn om mee om te gaan. Bij Imago hebben we echter geleerd dat dat niet zo hoeft te zijn. Behandel hen gewoon als de mensen die ze zijn. Respecteer de jongeren en zij zullen ook respect teruggeven.

Bron: Koerier 2018/2, p. 8-9