Huisje op leeg stuk grond werd school voor 3.000 kinderen

Zuster20 Lucie sq019lc

In de vorige editie van Don Bosco magazine kon u het verhaal van de Limburgse zuster Lucie Geys lezen. Deze zuster van Don Bosco was meer dan 50 jaar lang missionaris in DR Congo en leerde duizenden jongeren lezen en schrijven. Haar verhaal is ook Kerknet niet ontgaan, want zij brachten het verhaal van zuster Lucie ook op hun website (hier te lezen).

Intussen is ze ruim een jaar terug in België, maar voordien was zuster Lucie Geys maar liefst 54 jaar lang missionaris in de Democratische Republiek Congo. Koko Lucie noemt men haar daar. “Dat betekent moeder. Ze gebruiken die term wanneer ze veel respect voor iemand hebben.” Het verbaast me niet, want meer dan een halve eeuw gaf zuster Lucie kansarme jongeren opnieuw hoop. Wat begon met lesgeven onder een boom is uitgegroeid tot een school waar intussen meer dan 3.000 leerlingen een opleiding volgen.

“Ik kan niet stilzitten, ik wil bezig zijn.” Het zijn zowat de eerste woorden die de 83-jarige zuster Lucie tegen me zegt. Later zal ik merken dat die eigenschap een belangrijke leidraad is in heel haar leven. “Ik ben geboren en getogen in Hechtel-Eksel. Eerst liep ik school in Eksel, daarna in Overpelt. Maar ze konden me nergens houden. Ik leerde niet graag en stoorde de anderen te veel. In de kleuterklas heeft een zuster me zelfs eens aan de kapstok gehangen omdat ze me niet aankon. Ik was een deugniet en ben dat nog altijd. Stilzitten? Da’s niks voor mij.”

“In de kleuterklas heeft een zuster me eens aan de kapstok gehangen omdat ze me niet aankon”

Wanneer Lucie naar het internaat in Groot-Bijgaarden gestuurd wordt, gaat een nieuwe wereld voor haar open. “Op een dag vroeg men mij of ik geen zuster wilde worden”, vertelt ze. “Iets wat ik eerst weglachte. Ik? Zuster? Geen sprake van. Maar uiteindelijk ben ik gaan nadenken en zo zie je maar… (lacht) Toen ik nog maar een paar jaar zuster van Don Bosco was, gingen we op retraite in Groot-Bijgaarden. De provinciale vertelde dat ze in Congo een zuster zochten. Op het einde van de retraite was er nog steeds geen kandidaat gevonden. Ik heb me toen maar opgegeven. Ik kreeg veertien dagen om me klaar te maken.”

Wil je het volledige verhaal van zuster Lucie lezen? Dat kan hier. Schrijf je zeker ook gratis in voor Don Bosco magazine (als je dat nog niet gedaan hebt).