"Iedereen werkt samen, maar ik mis de connectie met leerlingen"

Rebecca 7gid18l

Rebecca Van Vlierberghe, leerkracht Frans in Don Bosco Zwijnaarde, is blij dat haar leerlingen 50 procent les volgen op school. Na een contactles spurt ze met plezier naar een leeg lokaal om online te oefenen met wie thuis leert.

“Het eerste lesuur zie ik mijn derdes in de klas. 50 minuten later zet ik de computer aan in een leeg lokaal: mijn vierdes wachten al op hun online les. Ik hoop dat mijn twee schermen het doen en dat de leerlingen verbinding hebben. Gelukkig zijn de computergoden ons goed gezind en is iedereen aanwezig. We maken oefeningen net alsof we in de klas zijn", getuigt Rebecca in KLASSE.

Beter dan in oktober

“Ik volg mijn gewone lessenrooster en geef altijd les aan een volledige klasgroep. Beter dan in oktober: toen zaten er eens vijf leerlingen in quarantaine. Wat een gedoe om tegelijk hun vragen via de laptop te beantwoorden en de rest van mijn klas in het oog te houden. Dat was klasmanagement van een hoog niveau."

“De leerlingen van 3 en 4 komen nu om de twee dagen naar school: dat systeem vinden ze beter dan een hele week thuis. ‘Nu kunnen we vaker in de klas uitleg vragen’, zeggen ze. ‘En op de thuisdagen moeten we elk uur naar de live les. Beter dan in maart, want toen kregen we toch iets te veel vrijheid’, geven ze eerlijk toe.”

Allemaal samen

“Iedereen op school werkt samen om dit te doen slagen. Enkele collega’s schoolden zich om tot ‘pedagogische ICT-ers’: zij ondersteunen andere leraren bij het afstandsonderwijs. Als een leerling online niet opdaagt, mailen we dat aan de graadcoördinator, de klastitularis en de ouders. Gaat die leerling thuis moeilijk zelfstandig aan de slag, dan mag hij in de schoolbib werken. Het helpt ook dat de leerlingen al voor corona een iPad gebruikten op school. Als je andere kosten zoals een duur rekenmachine of kopieën laat vallen, is die aankoop voor ouders haalbaar.”

“Grammatica breng ik liever aan in de klas, woordenschatoefeningen kunnen makkelijker online. Ook de vaardigheden vergeten we niet: de leerlingen sturen me hun spraakberichten door. Maar ik mis nog altijd connectie met de leerlingen. In de ideale wereld heb je ze altijd in de klas, maar om de twee dagen op school is nu de best mogelijke oplossing.”


Bron: KLASSE, 3 december 2020
Foto: ©Eva Vlonk