Naar aanleiding van het nieuwe schooljaar lanceert VIA Don Bosco een campagne rond het recht op onderwijs voor meisjes die wereldwijd het grootste slachtoffer dreigen te worden van de coronacrisis.

De tweede coronagolf heeft ons deze zomer in snelheid gepakt. Ondanks deze heropflakkering kunnen onze scholen gelukkig – weliswaar heel voorzichtig en met de nodige maatregelen – de deuren binnenkort weer openen. Maar kinderen en kwetsbare jongeren uit het Globale Zuiden dreigen op lange termijn het grootste slachtoffer te worden van de corona-uitbraak. Gevreesd wordt dat het aantal drop-outs (kinderen die vroegtijdig stoppen met school) sterk zal stijgen door de economische gevolgen van de crisis. Uit ervaring met onder meer de ebola-epidemie in Afrika, weten we dat meisjes in tijden van crisis extra kwetsbaar zijn en vaker de schoolbanken moeten verlaten om zorg- of huishoudtaken op zich te nemen. Ze komen met andere woorden terecht in een permanente bubbel die hen voor de rest van hun leven zal beperken.

VIA Don Bosco vraagt aandacht voor dit onrecht met een grote campagne ‘Ik wil ook terug naar school’. Met een petitie roepen we onze toekomstige regering en minister voor Ontwikkelingssamenwerking op om meisjes centraal te stellen in de strategie voor herstel en te investeren in inclusief en kwaliteitsvol onderwijs, zodat deze generatie meisjes aan boord blijft.

Vind jij dat ook onaanvaardbaar? Kom dan in actie en help om miljoenen meisjes terug naar school te krijgen! Teken de petitie op www.allemeisjesnaarschool.be


Raadpleeg het inhoudelijk dossier hier