Van 11 tot en met 15 april trokken we met 7 vrijwilligers van speelplein Don Bosco Oud-Heverlee naar Turijn en volgden we het ‘spoor van Don Bosco’. Dat ‘spoor’ is indrukwekkend omdat het getuigt van een uniek en charismatisch leven waarin radicaal gekozen werd voor de meest kwetsbare jongeren in de samenleving. Maar ook omdat het tot op vandaag bron is van inspiratie voor leken en salesianen, niet alleen in Turijn maar ook in Vlaanderen.

Al eerder bezochten mensen van ons speelplein Turijn en de streek waar Don Bosco vandaan kwam. De thuisblijvers werden daarna telkens getrakteerd op enthousiaste verhalen over hoe zinvol dit bezoek was. In zekere zin was deze reis een primeur, want het was de eerste keer dat zo’n reis onder de vlag van het speelplein zelf georganiseerd werd. Iets wat we in de toekomst vaker willen doen voor mensen die met ons speelplein verbonden zijn. We beschouwen dit als een uitstekende manier om het Don Boscokarakter van ons plein levendig te houden.

Onze ‘roadtrip’ begon in de vroege ochtend van 11 april met een stil en biddend moment bij het standbeeld van Don Bosco in de kapel van Don Bosco Oud- Heverlee, waarna we de lange rit naar Turijn aanvatten. Onze gids: Carlo Loots.

Ons eerste doel: het Santuariodella Madonna dei Laghi te Avigliana waar de salesianen ons warm en doorheen de dagen met een bijzondere lekkere keuken onthaalden.

Van 12 tot en met 14 april reisden we dan, bijna letterlijk, door het leven van Don Bosco. Te beginnen bij zijn geboortestreek (Becchi), over de plaatsen waar hij studeerde (Chieri en Turijn) en werkte (Turijn). ’s Morgens en ’s middags bezorgde onze gids ons telkens een klein boekje waarin we konden lezen over de volgende ‘etappe’ in onze reis en in het leven van Don Bosco.

Tijdens onze reis bezochten we o.a. een actief oratorio voor kinderen uit de buurt en een laagdrempelig initiatief in een van de vele parken die Turijn rijk is, waar contact werd gezocht met jongeren die op de straat leefden. Op beide plaatsen hebben we heel intens gevoeld hoe Don Bosco hier verder leeft.

Terugblikkend op deze ‘reis in het verleden’ waren we het er allemaal over eens: Don Bosco was als ‘sociaal ondernemer’ zijn tijd (ver) vooruit en blijft tot op vandaag bijzonder actueel. Niet in wat hij deed blonk hij uit door originaliteit en radicaliteit, maar vooral in hoe hij het deed. Hij wist als geen ander dat je kinderen en jongeren maar kan bereiken door letterlijk in hun midden te ‘zijn’, mét hen te spelen om van daaruit een persoonlijk en ook meer zingevend pad te bewandelen. Hoe diep dat in hem verankerd lag, blijkt uit een van de laatste woorden die hij tegen don Rua (zijn opvolger) zou gesproken hebben: ‘Zorg dat ze (de kinderen) van je houden’.