Internaat Woluwe pakt vraagstuk leerlingenzorg aan

Field football game 104675 h7fmh5j

KAJ Don Bosco vzw en het Don Bosco Internaat van Sint-Pieters-Woluwe richten het buddyproject in. Daarmee ondersteunen vrijwilligers (de buddies) het team van opvoeders met studiebegeleiding en tijdens sporten spelmomenten. Van studenten tot gepensioneerden, iedereen kan het team versterken! Een buddy wordt zo supporter én coach ... want iedereen heeft nood aan een schouderklopje. Buddies van het eerste uur getuigen.

Dichtbij ‘ver van mijn bed’ zijn

Het vak ‘diversiteit en inclusie’ aan de universiteit van Gent bracht ons in contact met Stijn Van Eyken, directeur van het internaat. “Internaten hebben voor de zorg die wij aanbieden te weinig personeel,” zei hij, “maar het buddyproject kan een positieve aanvulling zijn.” Buddies, maatjes, die op vrijwillige basis kinderen en jongeren helpen met schooltaken en er simpelweg voor hen zijn.

Zo gezegd, zo gedaan.
Het viel meteen op dat hun hart op hun tong ligt, wat ik fijn vind. Ik wist meteenwaar ik stond en dat vond ik best een goede plek. Elke twee weken kom ik met goesting naar het internaat en met een mand vol extra energie ga ik weer weg. Kinderen en jongeren helpen met hun huiswerk was nieuw voor mij, maar door samen aan de slag te gaan, leer ik weer bij en zijn zij verder geholpen. Na destudie maken we dansfilmpjes, spelen we voetbal, gaan we turnen of babbelenwe gewoon gezellig over koetjes en kalfjes. Ze appreciëren dat ik langskom, ik geniet van het samenzijn. Hier zijn doet gewoon deugd.
Op internaat is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Ik hoor en zie strubbelingen die zich voordien enkel ver van mijn bed voordeden. Dat maakt me boos en maatschappijkritisch. In Generation M (een radioprogramma op MNM) kregen onze jongeren het woord op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Vol overgave kwamen ze op tegen onrecht voor luisterend Vlaanderen. Wat zijn ze zot goed bezig op het internaat! Via het buddy-zijn probeer ik mijn steentje bij te dragen: in de kleine dingen die een grote betekenis met zich meedragen.

Lies


5 ambities van het buddyproject:
1) Slaagkansen leerlingen verhogen
2) Sociale skills aanscherpen
3) (Zelf)vertrouwen opbouwen
4) Succesmomenten beleven
5) Deugd van belangeloze inzet ontdekken


Samen grenzen verleggen

Een buddy zijn is een geweldige ervaring. Kinderen helpen en ervaren hoe blij ze zijn met deze hulp, is uniek. Ik leer hun iets bij maar zij geven ook zo veel aan mij. Als buddy ben ik zelf opengebloeid. Ik heb een nieuw deel van mezelf ontdekt, dat had ik voordien nooit durven denken. Ik gooi er me dan ook 100 procent in. En als kinderen dat ervaren, zetten ze zich ook 100 procent in. Samen verleggen we onze grenzen! Zo kunnen ze zich ontwikkelen tot zelfstandige personen in een veilige omgeving, waar het toegestaan is om fouten te maken. Je mag er jezelf zijn. Daarom doe ik dit zo graag!

Anne-Laure


Ik wil hen niet missen


Ik ben met het buddyproject begonnen vanuit een vrijwilligersopdracht die plaatsvond op school. Het was de bedoeling om ons 15 uur lang kennis te laten maken met een sociale werkomgeving. Na die 15 uren op het internaat, kon ik niet anders dan dit engagement voortzetten. Eén keer per week spring ik binnen op de Guldendallaan nummer negentig. De sfeer tussen de leerlingen en opvoeders geeft zo’n fijn gevoel, dat ik het niet wil missen. Met mijn buddies beleef ik fantastische momenten tijdens persoonlijke gesprekken. Niet dat je altijd meteen goede resultaten boekt, maar het feit dat je hen vooruithelpt en zij dit ook zo ervaren, aanvoelen en begrijpen, is op zich al een grote stap vooruit. Ik doe al anderhalf jaar mee aan het buddyproject en ik vind het nog altijd leuk. De jongeren vragen of ik niet op meerdere dagen wil komen; ik word door hen gemist. Dit alles geeft mij voldoening en zorgt ervoor dat ik een deel van de internaatfamilie geworden ben!

Tiny


Interesse?

Neem contact op via stijn.vaneyken@donbosco.be of kom eens langs om een kijkje te nemen!
De kinderen en jongeren zullen erg blij zijn met uw engagement.Bron: Don Bosco Vlaanderen 2019/1